Itthon

Transzneműek számára nyújthat segítséget a hazai bankok gyakorlata

Transz zászló lobog a Parlament előtt a 2019-es Budapest Pride-on

 

Semjén Zsolt tavaly március 31-én, épp a Transznemű Láthatóság Napján nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek elfogadása után lehetetlenné vált a transznemű magyar állampolgárok számára, hogy jogilag elismertessék a nemüket. A kormány gyakorlata szembemegy a nemzetközi emberi jogi normákkal, az Alkotmánybíróság 2018-as egyhangú döntésével, és az Európai Emberi Jogok Bíróságának többéves következetes joggyakorlatával.

A törvényjavaslat elfogadása előtt Vejkey Imre, KNDP-s képviselő, az országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke kijelentette:

„Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.”

 

Hogy ez mennyire nem közömbös, arra hiába próbálták felhívni a kormánypártok figyelmét mind a transz emberek, mind a jogvédő szervezetek. A nem jogi elismerésének betiltásával ugyanis a transz emberek a saját bérletük, igazolványuk, bankkártyájuk használatakor kényszerülnek magyarázkodásra, ha a nevük nem felel meg a megjelenésüknek – ilyenkor az ellenőr, a rendőr vagy épp a banki alkalmazott képességeink múlik, hogy megérti-e a helyzetet, vagy a saját iratot akár lopott dokumentumnak minősíti. Hogy a törvénymódosítás hogyan érinti a mindennapokat, arról 22 transznemű és interszexuális magyar állampolgár mesélt Transzvélemény című sorozatunkban.

Itthon azonban szerencsére több bank is nyitott arra, hogy a nem jogi elismerése előtt álló transznemű személyeknek olyan bankkártyát állítson ki, amelyen az ügyfél okmányaiban szereplő utóneve nincs feltüntetve.

A hírhedt 33. § 2020. májusi elfogadása óta a transznemű és interszex embereknek nincs ugyanis lehetőségük arra, hogy nemüket és nevüket a hivatalos irataikban megváltoztassák, így számukra a bankkártyás fizetés is nehézségekbe ütközhet. A Háttér Társaság tájékoztatása szerint többen számoltak már be arról, hogy bankkártya eltulajdonításával vádolták meg őket, mivel a kártyájukon olyan név szerepelt, ami nem felelt meg a megjelenésüknek.

Mint arra a Háttér már korábban felhívta a figyelmet, egy közjegyzői okirat segítheti a transzneműeket a mindennapi ügyeik intézése során, most pedig a bankokat kérdezték meg arról, milyen megoldással tudják az érintettek elkerülni a bankkártyahasználat során esetlegesen fellépő kellemetlen helyzeteket.

A kérdéssel kapcsolatban a bankok felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank megerősítette, hogy a kártyaszolgáltatók és a pénzintézetek a hazai pénzforgalmi és egyéb jogszabályok, valamint a területet szabályozó európai uniós jogszabályok keretein belül szabadon határozhatják meg a bankkártya adattartalmát.

A gyakorlati kérdések tisztázása érdekében a jogvédő szervezet kilenc nagy hazai pénzintézetet keresett meg, és arról kértek tájékoztatást, náluk van-e lehetőség arra, hogy a bankkártyán nem a kártyabirtokos okmányaiban szereplő teljes neve, hanem utónevének kezdőbetűi vagy egy, választott utónév szerepeljen. Míg valamennyi bank úgy nyilatkozott, hogy arra nincs lehetőség, hogy a bankkártyán szereplő név eltérjen a bankkártya birtokosának hivatalos okmányaiban szereplő nevétől, azt azonban több bank is megerősítette, hogy az ügyfél
kérésére kibocsátanak olyan bankkártyát, amelyen valamilyen formában rövidített név kerül feltüntetésre.

Ezáltal a jogosult továbbra is beazonosítható marad, azonban nem kell a bankkártyán egy olyan utónevet feltüntetni, amellyel birtokosa nem azonosul és/vagy amely nem tükrözi megjelenését.

 

A következő bankok mutatkoztak nyitottnak arra, hogy a kártyabirtokos kérésére a neve rövidítve kerüljön feltüntetésre a bankkártyán: Budapest Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank. (A listát a hivatalos válaszok és tapasztalatok alapján folyamatosan frissíti majd a szervezet.)

A lehetőség természetesen nem csak transznemű személyek számára áll fenn, azzal bárki élhet, amennyiben bankkártya igényléskor külön jelzi, hogy utónevét rövidítve kívánja a bankkártyán feltüntetni.

 

A Háttér Társaság a jogsegely@hatter.hu címen várja azok tapasztalatait, akiknek sikerült elintézniük, hogy a bankkártyájukon az általuk választott név vagy valamilyen rövidítés szerepeljen. Akkor is várják a visszajelzést, ha a fenti bankok mégsem biztosították ezt a lehetőséget.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb