Sport

Transznemű sportoló miatt alkotott új szabályokat az amerikai úszószövetség

Speciális új szabályokról döntött az Amerikai Egyesült Államok Úszószövetsége, miután Lia Thomas transznemű úszónő 1500 méteren 38 másodperccel teljesített jobban a mögötte másodikként végző társánál. A jövőben háromfős orvosi bizottság dönti el, indulhat-e transznemű versenyző a nők között, vagy tisztességtelen előnyt jelent férfiként lezajlott fizikai fejlődése. Az új szabályzatot kedden tették közzé, és azonnal életbe lép – számol be a BBC nyomán a Telex.

A szervezet a meghozott döntés mellett hangsúlyozta, hogy a jövőben is védeni fogja a transznemű nők sportoláshoz való jogát, de az esélyegyenlőség betartása érdekében 36 hónapra visszamenőleg tesztelni fogja a tesztoszteronszint mértékét.

A most 22 éves Lia Thomas eredetileg a UPenn férfi csapatában versenyzett, majd három évvel ezelőtt nemet váltott. Bár szedett hormonkészítményeket, de ezek az előnyét nem csökkentették le a kellő mértékben.

Thomas egyszer beszélt korábban a helyzetéről, mert szerinte nem egészséges, ha elolvassa az őt körülvevő vitát. Azt azonban hangsúlyozta, hogy csapattársai segítik a tranzíció során.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb