Hírek

Transznemű politikus is indul a lengyel elnökválasztáson

“Lengyelországnak aktív elnökre és aktívabb demokráciára van szüksége” – jelentette ki pénteken a 60 éves Anna Grodzka politikusnő, aki pénteken mutatkozott be a sajtónak államfőjelöltként. Azt mondta, hogy megválasztása esetén nagyobb társadalmi igazságosságért, az állampolgároknak a politikai döntésekbe való nagyobb beleszólásáért és egy új energiapolitikáért szállna síkra.

TO GO WITH AFP STORY BY JONATHAN FOWLER

A hajdan nős és egy fiúgyereket nevelő Grodzka, eredeti nevén Krzysztof Begowski egyáltalán nem ismeretlen a lengyel választópolgárok előtt. 2009-ben Bangkokban operáltatta át magát, és 2011-ben a közvélemény-kutatásokra rácáfolva az első transzneműként bejutott a lengyel parlament képviselőházába, a szejmbe a liberális Palikot Mozgalma tagjaként, azóta azonban pártot váltott. A tavasszal esedékes elnökválasztáson a zöldek és további tizennégy civil szervezet támogatásával indul.

z17358009IHR,Anna-Grodzka

A vele együtt a Palikot-féle párt színeiben a szejmbe beválasztott első, vállaltan homoszexuális képviselőt, Robert Biedront tavaly egy 100 ezer lakosú város, Slupsk polgármesterévé választották nagy többséggel, így ő az első nyíltan meleg városvezető a katolikus Lengyelországban.

Mindezek ellenére a bejegyzett élettársi kapcsolat továbbra sem elérhető az azonos nemű párok számára Közép-Kelet Európa legnagyobb országában. Arról, hogy milyen Lengyelországban melegként felnőni, ingyenes nyomtatott magazinunk októberi számának Bárka rovatában egy lengyel fiatalember maga is mesélt. Az interjút online ide kattintva, a 40. oldalon találjátok és olvashatjátok el.

Forrás: Origo

hirdetés
Previous post

Valentin-napi meglepetés magyar zenészektől: “Szerelmes vagyok minden férfiba”

Next post

Valentin-nap alkalmából meleg párok csókkal tüntettek Londonban