Hírek

Transznemű polgármestert választott egy francia falu

Polgármester választást tartott Tilloy-lez-Marchiennes, a francia-belga határon található 600 fős falu képviselőtestülete. A márciusban megválasztott testület tagjai talán nem is voltak tisztában vele, hogy döntésükkel történelmet írnak. Marie Cau személyében ugyanis nyíltan transznemű nőt választottak településük élére, amihez hasonlóra Franciaországban korábban nem volt példa – írja a BBC.

 

Marie Cau

 

Az 55 éves hölgy kampányának fő üzenete a fenntartható gazdaság erősítés volt, az AFP hírügynökségnek adott interjújában pedig hangsúlyozta, nem tartja magát a transzneműek ügyéért küzdő aktivistának, és úgy gondolja, nem is e tulajdonsága, hanem a programja miatt választották meg.

Szerinte „pont attól érdekes az egész”, hogy ezen a választáson nem különböztette meg a többi jelölttől az, hogy ő történetesen egy transznemű személy.

Nemzetközi összehasonlításban azonban nem Maria az első nyíltan transznemű településvezető. 2017 év elején egy alig hatszáz lelkes texasi falu, New Hope (ami magyarul ennyit tesz: Új Remény) polgármestere vitt véghez bátor tettet.

Jess Herbst a helyieknek kiküldött nyílt levélben fedte fel addig titkolt nemi identitását.„Mint az Önök polgármestere el kell mondanom magamról valamit, amit a legkorábbi gyerekkori emlékeim óta cipelek magammal. Transznemű vagyok. Két évvel ezelőtt a feleségem, a lányaim és a vejem támogatásával kezdtem el a hormonterápiát. Akkor még elképzelni sem tudtam, hogy egyszer én leszek az Önök polgármestere. De most itt vagyok” – írta akkor.

 

Jess Herbst

 

A polgármester a hormonkezelés megkezdése óta blogot vezet tapasztalatairól, érzéseiről, amely a jessherbst.com oldalon követhető. Hogy New Hope közössége mennyire fogadta jól a bejelentést, azt talán jól sugallja, hogy 2018-ban nem választották újra, kikapott az előző polgármester özvegyétől.

További szivárványos érdekességek a polgármesterek világából:

 

Polgármesterek a szivárvány alatt

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb