Kultúra

Transznemű modell alakítja Taylor Swift pasiját az új videoklipben

Taylor Swift Midnights albumának második kislemeze a Levander Haze, az ehhez készített videoklipben az énekesnő pasiját a transznemű színész és modell, Laith Ashley alakítja.

Swift még októberben, az album megjelenését követően utalt arra, hogy együtt fognak dolgozni, a rajongók azóta találgatták, hogy Ashley melyik klipben fog felbukkanni. Hogy a világ egyik legnagyobb popsztárjának klipjében ilyen hangsúlyos szerepet kap egy transznemű modell, az sokat jelent a közösség számára: a transz embereket folyamatos támadások érik a populista, szélsőjobboldali politikai áramlatok képviselőitől a világ minden részén, akik körében szinte divattá vált egyfajta új közellenségként beállítani a transzneműeket.

Hasonlóan látja ezt maga Ashley is, aki szerint a transz reprezentáció szempontjából is fontos egy ilyen lépés: “Megérdemeljük, hogy létezzünk. Megérdemeljük, hogy helyet foglaljunk a társadalomban. Mindig is létezni fogunk, függetlenül a transzellenes propagandától.”

Ashley szerint a klip az elfogadás ünneplése, és mindez számára is erőteljes üzenetet hordozott volna fiatalként: “Miközben felnőttem, nem voltak láthatóak a transz emberek a televízióban vagy a médiában. Ha mégis, akkor gyakran gúnyolták, megalázták, vagy félreállították őket, ami azt az érzést keltette bennünk, hogy “ó, nem szabadna ilyennek lenned, ez nem helyes, el kell bújnod”. Ez a sokszínűség, az elfogadás, a szabadság és a szabadság ünnepe. És ebből többet kell látnunk.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb