Nagyvilág

Transznemű lányról szól az Egyesült Államok legtöbbet betiltott könyve

Az Amerikai Könyvtár Szövetség (OIF) évente összeállítja az Egyesült Államok könyvtáraiban, iskoláiban és könyvesboltjaiban leggyakrabban betiltott könyvek listáját, és minden évben a betiltott könyvek hetén ünnepli őket.

Sajnos az elmúlt években rendre az LMBTQ témájú könyvek uralták a listát, a 2019-es listán szereplő 10 könyvből nyolcat a queer tartalom miatt cenzúráztak. Meglepő módon a most közzétett 2020-as lista mindössze egyetlen, LMBTQ tartalom miatt támadott, betiltott és korlátozott könyvet említ.

Alex Gino George című műve sorozatban harmadik éve a leginkább tiltott könyv az Egyesült Államokban. A fiatal transz lányról szóló gyerekregény 2016 óta szerepel a top 10-es listán, és 2018-tól 2020-ig az első helyen állt.

 

Fotó: Marmalade Books

 

A Yahoo Life-nak adott interjújában Gino elmondta, hogy számára egyáltalán nem megtisztelő a legtöbbet betiltott szerzőnek számítani. Az OIF tavaly összesen 156 könyvtári, iskolai és egyetemi anyagokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszt monitorozott.

A Szövetség State of America’s Libraries Report 2021 című jelentésének szófelhőjéből kiderült, hogy az “LMBTQIA+”, a “melegházasságot dicsőítő” és az “agymosás a gyerekeknek” mind a George-hoz hasonló könyvekkel kapcsolatos panaszok okai voltak, de nem részletezte, hogy mely könyvek ellen emeltek panaszt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb