Nagyvilág

Transznemű és leszbikus nő is van az amerikai védelmi minisztérium új vezetői között

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa egyhangúlag megszavazta a védelmi minisztérium két történelmi jelentőségű, mondhatni úttörő jelöltjét.

Gina Ortiz Jones ezentúl a légierő államtitkári posztját tölti be, ezzel ő lett az első nyíltan leszbikus, aki a hadsereg bármelyik ágának államtitkára lett. Shawn Skelly a védelmi minisztérium készenlétért felelős helyettes államtitkári posztjt tölti be, amivel ő lett a legmagasabb rangú transznemű személy a védelmi minisztérium történetében, és csak a második transznemű személy, akit a szenátus valaha is megszavazott (az első dr. Rachel Levine, az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának miniszterhelyettese).

Jones és Skelly a Joe Biden elnök által januári hivatalba lépése óta javasolt több mint 200 LMBTQ politikai kinevezett között van. Mindketten különösebb feszültség nélkül jutottak túl a szenátusi meghallgatáson.

Jones hírszerző tiszt volt a légierőnél, Irakban szolgált, a “ne kérdezz, ne mondd” elv alapján – amelyet aztán Barack Obama megsemmisített. A légierőtől való távozása után a szövetségi kormánynak dolgozott hírszerzési és kereskedelmi tanácsadóként, többek között a Védelmi Hírszerző Ügynökségnél és az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatalánál.

 

 

A filippínó-amerikai származású nő az első színesbőrű nő, aki egy katonai ág államtitkára, és a második LMBTQ személy. Az első Eric Fanning volt. A meleg férfi két évig szolgált a légierő államtitkáraként Barack Obama idején.

Skelly 20 évig szolgált a haditengerészet repülőtisztjeként, parancsnoki rangban vonult nyugdíjba, majd 2013-ban csatlakozott az Obama-kormányzathoz, mint az első transznemű veterán, akit amerikai elnök nevezett ki. Tevékenységei között szerepelt a védelmi minisztérium beszerzésekért, technológiáért és logisztikáért felelős védelmi államtitkár-helyettesének különleges asszisztenciája, végül pedig az amerikai közlekedési minisztérium végrehajtó titkárságának igazgatója volt.

 

 

“Kinevezésük meg fogja változtatni az LMBTQ emberek megítélését az amerikai hadsereg soraiban, de a hadseregek vezetői körében is, akikkel világszerte együtt dolgozunk. Miközben megkérdőjelezhetetlen képzettségük és tapasztalatuk miatt szavazták meg őket, a folyamatos fejlődésünket szimbolizálják, és tovább rombolják az előítéletet, miszerint az LMBTQ emberek alkalmatlanok a szolgálatra” – mondta Annise Parker, az LMBTQ Victory Institute elnök-vezérigazgatója sajtóközleményében.

A védelmi minisztérium egy másik LMBTQ jelöltje is szenátusi meghallgatásra vár – a leszbikus Sue Fulton, az amerikai hadsereg nyugalmazott századosa, akit a védelmi minisztérium emberierőforrás- és tartalékos ügyekért felelős helyettes államtitkárának jelöltek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb