Kultúra

Transz lány története áll az Egyesült Államokban betiltott könyvek listájának élén

A legvitatottabb könyvek többsége az Amerikai Egyesült Államokban bizony LMBTQ tartalommal rendelkezik, és az Amerikai Állam Könyvtárai összegyűjtötték a tavalyi év tizenegy legtöbb helyen betiltott olvasmányát.

A listán szereplő könyveket betiltották többek között könyvtárakban, általános-és középiskolákban, valamint egyetemeken is. A lista élén pedig egy transznemű lányról szóló regény áll – számol be az Advocate.

 

Betiltott könyvek borítói

 

A George egy díjnyertes ifjúsági regény Alex Gino tollából, melynek középpontjában egy transznemű lányt láthatunk, aki saját magát igyekszik elfogadni. A könyv arra bátorítja a fiatalokat, hogy hormonokkal változtassák meg testüket, és a betiltás mellett az szólt, hogy „piszkos fantáziájú magazinok”-ról is szó esik a könyvben, de emellett a férfi anatómia pontos leírását is az olvasók elé tárja, arról már nem is beszélve, hogy főhőse transznemű.

A George-ot követi szorosan a listán az Egy nap Marlon Bundo életében, melyről megannyi vita alakult ki a közelmúltban. A Jill Twiss által írt könyv nem más, mint Mike Pence alelnök nyuszijának életébe enged bepillantást, aki ezúttal meleg és egy fiú nyuszi személyében lel társra.

Helyet kapott még a legbetiltottabb könyvek listáján az Alsógatyás kapitány, a Dráma, a This Day in June és a Two Boys Kissing. E két utóbbi holtversenyben végzett a tizedik helyen, ezért került a tavalyi évben a szokásos tíz helyett tizenegy könyv a listára.

Iowa államban mindkét könyv, a This Day in June és a Two Boys Kissing példányai is tűzre kerültek egy vallási fanatikus által, aki úgy hiszi, ha elpusztítja a könyvet, azzal elpusztítja azt a gondolatot is, amiért egyszer megírták.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb