Hírek

Transz kislány történetét törölték egy orosz mesekönyvből

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv 100 olyan történettel várja az olvasókat, amelyeket valós lányok és nők inspiráltak – kivéve Oroszországban, ahol egy történet hiányzik.

A bestseller könyv először 2016-ban jelent meg és a nagy sikerre való tekintettel újabb kiadás következett 2018-ban. A könyvet Francesca Cavallo és Elena Favilli írták és szerkesztették és a világ női példaképeire szerették volna felhívni a figyelmet.

 

Az Esti mesék lázadó lányoknak angol nyelvű borítója

 

Száz hősies nő életét foglalja össze röviden a könyv egészen I. Erzsébettől Serena Williamsig, az illusztrációk pedig 60 női művésztől érkeztek számos országból. A könyvet 30 nyelvre fordították le és több millió példányt adtak el belőle. Oroszországban idén publikálták, bár az ottani kiadó a sajátos politikai környezet miatt drasztikus lépésre szánta el magát.

Egy feminista blogger, Liza Lazerson, aki összehasonlította a francia és orosz kiadást, állapította meg, hogy hiányzik egy történet, ami nem másé, mint Coy Mathis 11 éves transz kislányé.

2013-ban a hatéves Coy Mathis ügye bíróság elé került, miután iskolája megtagadta, hogy az általa választott mosdót használja. Csatáját filmvászonra is vitték – 2016-ban mutatták be a Growing Up Coy című dokumentumfilmet.

A film trailere:

 

 

Az orosz kiadók szerint a döntés a melegpropaganda-ellenes törvénynek köszönhető, amely tiltja, hogy bármit, ami a hagyományos, azaz heteroszexuális családoktól eltérő, bemutassanak, vagy akár reklámozzanak a kiskorúak számára.

Previous post

Eleanor Roosevelt végre előbújik a szekrényből és időutazó lesz!

Next post

Ünnepeld Te is a Szimpozion Egyesület 16. születésnapját!