Nagyvilág

Transz fiatalok számára nyílt klinika Kínában

A sanghaji Fudan Egyetem gyermekkórházában létrehozták Kína első klinikáját transznemű gyermekek és tinédzserek számára. Az intézmény célja, hogy a fiatalok biztonságát és egészségét szem előtt tartva támogassa tranzíciójukat.

A szakértők arra számítanak, hogy a többek között pszichológia, endokrin, genetikai anyagcsere- és urológiai osztályokkal működő klinika hídként szolgál majd a transznemű gyermekek, a szülők és orvosok, valamint a társadalom különböző csoportjai között – számol be a Global Times. A lap információi szerint a klinikát azt követően hozták létre, hogy a kórház klinikai gyakorlata során rendszeresen találkoztak ilyen esetekkel.

A Transznemű Egészségügyi Világszövetség (WPATH) meghatározása szerint a transznemű személy olyan személy, akinek nemi identitása nem egyezik a születési nemével.

A kórház megosztott egy esetet is: egy Xiao Lin álnevű, serdülő lány folyamatos szorongástól és depressziótól szenvedett, miután belépett a pubertáskorba, és női fiziológiai jellemzői egyre nyilvánvalóbbá váltak. Az interneten való keresgélésnek köszönhetően tudta meg, hogy transznemű.

A szüleivel történt beszélgetés azonban csak növelte a pszichológiai nyomást, mivel a szülei megpróbáltak hárítani, de erőfeszítéseik végül hiábavalónak bizonyultak. A kórházban végzett előzetes pszichológiai vizsgálat kimutatta, hogy Xiao Lin valóban transznemű. A kórház pszichológusai és endokrinológusai azt a tanácsot adták, hogy először stabilizálják és javítsák a hangulatát, és a szorongása enyhítése érdekében gyógyszerekkel nyomják el a menstruációját. Az már csak rajta múlik, hogy akar-e műtétet, ha felnő.

Luo Feihong, a gyermekkórház endokrin és genetikai anyagcsere osztályának igazgatója kifejtette, hogy a multidiszciplináris szakmák orvosai által végzett szakszerű felmérés, diagnózis, pszichológiai kezelés és a szükséges gyógyszeres beavatkozás nagy segítséget jelent ezen gyermekek és serdülők negatív érzelmeinek csökkentésében, tanulmányi teljesítményük, valamint családi kapcsolataik javításában és egy harmonikus társadalom építésében.

Egy 2019-es kínai kutatás a transzneműek öngyilkossági gondolatait és öngyilkossági kísérleteit vizsgálta (32 tartományból 1309 ember bevonásával), és a kutatók azt találták, hogy a transznemű diákok sokkal nagyobb arányban szenvednek súlyos depressziótól és szorongástól, mint az átlagpopuláció tagjai. Ha pedig ezek a problémák nem derülnek ki időben, akkor a transznemű fiataloknak iskolai és szociális alkalmazkodási problémáik lehetnek, de önsértés és öngyilkossági kísérletek is előfordulhatnak.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb