Hírek

Továbbra is akadályozzák Olaszországban az azonos nemű szülők jogi elismerését

Május nyolcadikán, szerdán hozott ítéletet az olasz legfelsőbb bíróság egy trentói meleg pár ügyében, akiknek Kanadában, béranya segítségével született két gyermekük és odahaza hivatalosan is sajátjukként szeretnék elismerni őket.

Sajnos a bíróság elutasító ítéletet hozott: noha a születési bizonyítványán mindkét gyereknek édesapaként van feltüntetve a két férfi, ettől függetlenül csak a biológiai édesapjuk lehet törvényes gondozójuk, a másik férfinak kérvényezni kell örökbefogadásukat.

 

A kép illusztráció

 

Olaszországban a béranyaságot törvény tiltja nemcsak az azonos nemű, de heteroszexuális párok számára is és akát két évnyi szabadságvesztéssel sújtható. A külföldön intézett béranyaság azonban szürkezóna, jogilag nem szabályozott. Bár törvény nem tiltja, az elismertetés mégis komoly akadályokba, elhúzódó jogi procedúrába szokott ütközni.

A család ügyvédje, Alexander Schuster csalódottságának adott hangot, azonban pozitív üzenetként értelmezte, hogy a bíróságnak elsősorban a béranyaság intézményével volt problémája, a szülők szexuális orientációja kevésbé. Hozzátette azt is, hogy nem adják fel a harcot és ügyüket az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik, ahol számukra pozitív ítéletben bíznak.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb