Nagyvilág

Törvényt fogadott el az amerikai képviselőház a házassági egyenlőségről

Közel 50 republikánus képviselő is megszavazta kedden az azonos nemű párok házassághoz való jogának törvénybe foglalását, csatlakozva az összes demokratához. Hasonló kétpárti összefogás a házassági egyenlőségről az amerikai kongresszusban egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.

A demokraták hangosan éljeneztek a teremben, amikor a törvénytervezetet 267-157 arányban elfogadták – 47 republikánus támogatta, köztük a párt vezetőségének több tagjai is. Kevin McCarthy kisebbségi frakcióvezető nem volt közöttük.

Ez a törvényjavaslat kristálytiszta üzenetet küld arról, hogy minden párnak és gyermekeiknek alapvető joga van ahhoz, hogy büszkék legyenek házasságukra, és hogy házasságukat a törvény tiszteletben tartsa” – mondta Nancy Pelosi házelnök felszólalásban.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nancy Pelosi (@team_pelosi) által megosztott bejegyzés

 

A Legfelsőbb Bíróság 2015-ös döntése értelmében mind az ötven amerikai államnak el kell ismernie az azonos nemű párok házasságát, de a demokraták a Roe kontra Wade abortuszügyben hozott bírósági döntés múlt havi hatályon kívül helyezését követően a jogszabályba foglalását sürgették.

A rövid törvényjavaslat, amelynek jövője kérdéses az 50-50 megoszlású szenátusban, hatályon kívül helyezné az 1996-ban elfogadott, a házasság védelméről szóló törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg. Emellett kötelezné az államokat az azonos nemű párok házasságának elismerésére, amennyiben az abban az államban érvényes, ahol a házasságkötés történt.

Sok republikánus, aki megszavazta a törvényjavaslatot, pártjuk fiatalabb generációjának soraiból került ki. “Ha a meleg párok ugyanolyan boldog vagy szerencsétlen házasságban akarnak élni, mint a hetero párok, akkor több jogot nekik.” – tweetelte Nancy Mace republikánus képviselő.

Egyelőre nem tudni, hogy a szenátus szavaz-e a jogszabályról, mivel a demokrata vezetők kedden nem nyilatkoztak. Dick Durbin, a szenátus demokrata többségi frakcióvezetője azt mondta, hogy ő személyesen támogatná a törvény beterjesztését, de bizonytalan, hogy lesz-e rá idő, mivel a szenátus két hét múlva hosszabb szünetre megy, és a pártnak addig még hátravan két hatalmas prioritása.

Az azonos neműek házasságával kapcsolatos hozzáállás az elmúlt években gyorsan változott az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánusok nagyrészt eltávolodtak az azonos neműek házasságával szembeni, kultúrharcos, elszánt ellenállásuktól. A Gallup júniusi közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államokban az emberek rekordszámú, 71 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát.

 

Történelmi csúcson az azonos nemű párok házasságának támogatottsága az Egyesült Államokban

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb