Hírek

Törvényessé vált az azonos neműek házassága a világ legkisebb államában

A Pitcairn-szigetek története önmagában olyan izgalmas, hogy külön cikksorozatot érdemelne. Az Egyesült Királyság tengerentúli területe. Új-Zéland és Panama között félúton, Polinézia keleti végén elhelyezkedő, a Csendes-óceán víztükre fölé magasodó, négy apró szigetből álló szigetcsoport, amelyből az egyik vulkanikus, a másik három pedig korall-atoll.

Pitcairn-szigetek

A szigetcsoport egyetlen lakott szigete a Pitcairn-sziget, amely a világ legkisebb népességű önálló közigazgatással rendelkező területe. A szigeten a pitcairni nyelvet beszélik, ami az angol és a tahiti nyelv egyfajta keveréke. A sziget első telepesei a Bounty fellázadt matrózai és a Tahitiról magukkal hozott polinéziai őslakosok voltak, akik 1790-ben érkeztek a szigetre, összesen 27-en (9 angol lázadó,12 tahiti nő és 6 tahiti férfi). Henry Adams, más források szerint John Adams, a lázadó hajó utolsó életben maradt tagja békés, földművelő közösséget szervezett a szigeten. A XX. század elején a lakosságszám a kétszázötvenet is elérte, ma 56 fő él itt.

Adamstown, a szigetek fővárosa, 50 állandó lakosával „a világ legkevesebb lakosú fővárosa” címet viseli. A háztartások legtöbbjében van amatőr rádió, amivel kapcsolatban állnak a világgal, de már rendelkeznek telefon-, és internet-hozzáféréssel is.

Pacific Island, Pitcairn Island, boatyard, HMS Bounty sign
Pacific Island, Pitcairn Island, boatyard, HMS Bounty sign

A szigeteket nem könnyű megközelíteni, mert légi közlekedés nincs, az 5300 km-es hajóút pedig Aucklandből egy hétig tart. Másik megközelítési lehetőség a Francia Polinéziához tartozó Mangareva-sziget kikötőjéből induló hajókkal. Ez a hajóút 30 órás. Évente átlagosan 12 kirándulóhajó is kiköt itt, illetve lehorgonyoz a szigettől kellő távolságban, ugyanis nincs kiépített kikötő. A partraszállás csónakokkal történik, ha nem túl viharos az óceán. Előfordulhat az is, hogy valaki eljut a Pitcairn-sziget Bounty-öblébe, de a viharos időjárás miatt nem tud partra szállni.

A Pitcairn-szigetek a világtérképen
A Pitcairn-szigetek a világtérképen

E különleges, világtól elzárt helyen múlt hónapban törvényessé vált az azonos neműek házassága. Arról nincs hír, vajon van-e pitcairni meleg, vagy leszbikus pár, akik élni kívánnak a lehetőséggel, mindenesetre a lehetőség már adot!

A házassági egyenlőség megvalósítása azért is örömteli esemény, mert a sziget lakói egyébként kifejezetten vallásosak, a XIX. században adventista hitre térítették őket és mindig is igyekeztek szigorú erkölcsi szabályok szerint élni, amelyben korlátozták a táncot, dohányzást, alkoholfogyasztást, de még az érzelmek túlzott kifejezését is.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin