Egészség

Történelmi mélyponton az új HIV-fertőzöttek száma New Yorkban

New York város Egészségügyi Hivatala 2001 óta vezet nyilvántartást a frissen diagnosztizált HIV-betegekről. Míg az első évben 5906 embert regisztráltak, addig ez a szám 2016-ban soha nem látott mélypontra, 2279 főre zuhant. Ez 8.6 százalékos esés az előző évhez képest. A tavalyi évről egyelőre nincsenek adatok, azonban további csökkenés valószínűsíthető.

Truvada

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a javulásban kétségtelen érdeme van a Truvada nevű PrEP készítménynek, amelyhez 2016-ban a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfi városlakók 30 százaléka jutott hozzá kedveményes áron, vagy ingyen a város 8 klinikáján.

Ahogy arról korábban magazinunk is írt, a PrEP Magyarországon is elérhető. A tabletta esemény előtti és utáni szedése meggátolja a HIV-vírussal való megfertőződést. Ám az egészségnek ára van: a készítmény “potom” 300 ezer forintba kerül, a TB pedig csak akkor támogatja, ha már megtörtént a megfertőződés. A gyógyszer kiváltása minden esetben vényhez kötött, így mindenképp orvoshoz kell fordulnunk, ha úgy érezzük, baj van. További részletek a linkre kattintva olvashatóak.

Magyarországon 2017 első háromnegyed évében 156 új HIV-fertőzött beteget regisztráltak, 1985 óta 3500 beteg került be a hazai ellátórendszerbe. Az új eseteket főként a 20–49 év közötti felnőttek körében észlelték. A fertőzés elsősorban szexuális kapcsolat útján terjedt, ami fokozottabb erőfeszítéseket követel a megelőző intézkedések ösztönzése terén.

Hazánkban HIV-szűrésre kevesebben járnak, mint a nemzetközileg kitűzött cél. Az egyik legfontosabb eredmény az lenne, hogy a HIV-pozitív emberek 90 százalékát feltárják, így bekerüljenek az ellátórendszerbe, és ne adják tovább a fertőzést másoknak. Komoly problémát jelent, hogy szakemberek becslése szerint egyelőre csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről.

Ennek ellenére Magyarország viszonylag kedvező helyen áll a HIV és az AIDS elleni küzdelemben: míg a világ és a régió számos országában növekszik a HIV-fertőzöttek száma, addig hazánkban sikerült elkerülni az úgynevezett HIV-robbanást. Az adatok szerint Ukrajnában már 220 ezer HIV-pozitív él, Oroszországban 850 ezer és 1,5 millió közé teszik a számukat, de Lengyelországban is 30 ezerre becsülik a fertőzöttek számát.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés