Hírek

Történelmi este Amerikában – Két transznemű nő is győzött a választásokon

November hetedikén több amerikai szövetségi államban is választásokat tartottak. Ennek során két transznemű képviselőjelölt is győzedelmeskedett.

 

Danica Roem

 

Virginia állam képviselőházába első alkalommal került nyíltan transznemű politikus Danica Roem személyében. A sors iróniája, hogy éppen azt a veterán republikánus képviselőt, a 26 év alatt 13-szor újraválasztott Bob Marshallt ütötte ki a székéből, aki az állam transzellenes rendeletét jegyzi. De nem csak azt, pályafutása alatt Marshall számos LMBTQ-ellenes törvényhez adta a nevét, és magára büszkén csak a legnagyobb homofóbként hivatkozott.

A választási kampányban transznemű nő ellenfelére ráadásul következetesen férfiként hivatkozott. Amikor Danica Roemot Marshallról kérdezték, ő csak ennyit válaszolt győzelme után:

“Én nem támadok rá a választópolgáraimra. Bob mostantól az államom választópolgára.”

 

 

 

Andrea Jenkins

 

Kedden először nyert el választott hivatalt az első színes bőrű transznemű nő is Andrea Jenkins személyében. Minneapolis városának tanácsába elsöprő többséggel, a szavazatok 73,1 százalékával került be. A minimálbér emelésével és a lakhatással kampányoló Jenkins kiemelte, hogy afroamerikai transznemű nőként ő első kézből szerzett tapasztalatokat arról, hogy milyen a társadalom peremén élni.

“Arra készülök, hogy pozitív változásokat hozzak egy még inkább egyenlőségre törekvő városban.”

Jenkins nemzetközileg elismert író, régóta transz aktivista, és 25 éve dolgozik közalkalmazottként – jelenleg transgender témájú projektet visz a város egyetemén.

 

 

(GayStarNews)

Previous post

8 ausztrál törvény, ami hatályos, miközben az egyenlő házasság még mindig nem

Next post

Elnézést kér a Twitter, amiért blokkolták a biszexuális hashtaget