Hírek

Történelmi döntést hozott az amerikai Legfelsőbb Bíróság az LMBTQ-munkavállalókról

Az 1964-es szövetségi polgárjogi törvény (Civil Rights Act) védi a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű munkavállalókat – mondta ki az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága helyi idő szerint ma délelőtti ítéletében.

 

 

A döntés azért történelmi jelentőségű, mert így amerikai munkavállalók milliói vannak védve attól, hogy szexuális orientációjuk, vagy nemi identitásuk miatt elbocsássák őket munkahelyükről – mindez szembemegy Donald Trump kormányának álláspontjával, miszerint a törvény hetes cikke minderre nem vonatkozik.

A kilenctagú bíróság 6-3 arányban döntött így, a négy alapvetően liberális bíró mellé állt az inkáb konzervatívnak számító Neil Gorsuch és a bíróság feje, John Roberts is. Mostanáig 22 államnak és Washington DC-nek volt törvénye a munkavállalók szexuális orientáción alapuló védelméről, 21 államnak és Washington DC-nek pedig a munkavállalók nemi identitáson alapuló védelméről.

Az ítéletet sokan legalább olyan nagy jelentőségűnek tartják, mint a bíróság 2015-ös döntését, amely mind az 50 államában lehetővé tette az azonos nemű párok házasságát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb