Hírek

Történelmet írt a transznemű nő – Konzervatív, muszlim országban nyert választást

 

Egy olyan országban, ahol melegnek lenni is törvényellenesnek számít, a törvényeket pedig szigorú tradíciók és vallási nézetek alapján írják, transz nőként választást nyerni távoli álomnak tűnhet csupán.

Egy bangladesi ruhaboltos, Pinki Khatun számára azonban ez a valóság. Az ország nyugati részén, a százezres Kotchandpur városában nyert választást, így képviselőként bejutott a helyi önkormányzatba.

“Nagyon boldog vagyok. Házról házra járva kampányoltam, és pozitívan fogadtak. Nem tapasztaltam diszkriminációt vagy gyűlöletkampányt. Az a célom, hogy a nők helyzetének javításáért dolgozzak és védjem a jogaikat”

– nyilatkozta Khatun a The Straits Times-nak. A 37 éves képviselő a kormányzó balközép Bangladesi Népi Szövetség ifjúsági szervezetéhez tartozik, de végül függetlenként indult, miután pártja úgy döntött, a kétszázezres városban nem áll be egyetlen jelölt mögé sem.

 

Pinki Khatun (jobbról a második) helyi nők körében

 

A transznemű közösség az elmúlt évtizedekben elért némi jogi védelmet, például a hivatalos dokumentumokban 2013-tól használható számukra a harmadik nem, idéntől pedig a választások során is választható kategóriaként szerepelt.

Ettől függetlenül még sok munka szükséges, hogy a szélesebb LMBTQ közösséget is elismerjék az országban. Nemzetközi felmérések szerint összességében Bangladesben romlik leginkább az LMBTQ közösség helyzete, szélsőséges fantatikusok pedig 2016-ban meggyilkolták az ország egyetlen LMBTQ magazinjának főszerkesztőjét és egy másik melegaktivistát is.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb