Pride

Törölték az ugandai Pride felvonulást

Augusztus 6-án rendezték volna meg az Uganda Pride felvonulását, de egy korábbi rendőri rajtaütés után a szervezők jobbnak látták lefújni a rendezvényt.

A Pride hetét ünneplik Ugandában, vagyis csak ünnepelnék, ha a hatóságok hagynák. Augusztus 4-én éppen Mr. és Miss Pride divatshow-t tartottak Kampalában, amikor a rendőrség razziát tartott a rendezvényen. A hatalom nem volt finom, több embert megvertek, letartóztattak, szexuálisan bántalmaztak, a transz nők haját levágták, míg a transz férfiakat letapizták.

23-uganda-gay-pride-epa

A felvonulásra 6-án került volna sor Munyonyóban, a főváros egyik külső kerületében. Kasha Jacqueline Nabagesera LMBT-jogi aktivista a Twitteren jelentette be, hogy a rendezvény elmarad, miután a miniszterelnök bejelentette, aki részt vesz rajta azt letartóztatják és terroristaként bánnak vele.

Pedig a szervezők még tárgyaltak is a hatóságokkal egy emberi jogi ügyvéd segítségével. Frank Mugisha, az Ugandai Szexuális Kisebbségek csoport aktivistája a BuzzFeednek azt mondta, a személyes biztonság érdekében mondták le a felvonulást. “A miniszter azt mondta, hogy a rendőrség nagy csoportját mozgósítja, ha tudomást szerez bármilyen felvonulásról, és megvereti azokat, akik részt vesznek rajta. A jövőhéten folytatni fogjuk a tárgyalásokat a kormánnyal, hogy egy másik időpontban megrendezhessük a Pride-ot.”

Mugisha részt vett a csütörtöki divatbemutatón is, ahol letartóztatták. Utána a Twittere azt írta, “Nem törtek meg, erősebbé tettek.”

Previous post

Csókjelenetek nélküli Carol a repülőgépek fedélzetén

Next post

Ashes to Ashes - Hommage à David Bowie