Lifestyle

Törli a női nem jelképét menstruációs termékeiről az Always

Az Always bejelentette: 2020-tól eltávolítja a menstruációs termékeinek csomagolásáról a női nem jelképét (♀). A döntés azután született, hogy LMBTQ-szervezetek sürgették a vállalatot, amiért a csomagolás nem eléggé inkluzív a transz és nem-bináris vásárlók számára – írja a CBS News nyomán a Kreatív Online.

A márka tulajdonosa, a Procter & Gamble közleményében azt írta: „Az Always 35 éve ünnepli a nőket és a lányokat, és a továbbiakban is így fogunk tenni. Elkötelezettek vagyunk a sokszínűség és a befogadás mellett, és folyamatosan próbáljuk megérteni a vásárlóink igényeit“.

 

 

Az LMBTQ-aktivisták fő érve az volt, hogy a női szimbólum kizárja azokat, akik nem nőként tekintenek magukra, mégis menstruálnak, illetve azokat a nőket is, akik nem menstruálnak. A lépést az egészségügyi és LMBTQ-tanácsadók méltatták, ugyanakkor a közösségi médiában sokan adtak hangot felháborodásuknak, mondván: az Always ezzel „kiirtja” a nőiséget. Hamar elindult a #BoycottAlways mozgalom is, a hashtaget felhasználva pedig rengeteg homo- és transzfób bejegyzés is született.

Az Always támogatói azzal érvelnek, hogy a csomagolás megváltoztatása csökkenti a transzneműek és nem-bináris emberek diszfóriáját, amely a negatív társadalmi hozzáállás, a transzneműség széles körű elutasítása miatt alakulhat ki bennük.

Jen Gunter szülész-nőgyógyász egy tweetben kifejtette: „Vannak olyan transz férfiak és nem-bináris emberek, akik menstruálnak, ahogy olyan cisz nők is, akik megvetik a feminin termékeket. Azokat a cisz nőket, akik nem képesek a menstruációra, illetve a transz nőket sértheti az a feltételezés, hogy a menstruáció meghatározza a nőiséget. A kevesebb festék jót tesz a környezetnek. Itt mindenki csak nyerhet“.

A ciszneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás. Cisznemű (vagy röviden cisz) az a személy, akinek nemi tudata és születéskor „ráosztott” neme megegyezik. A cisz férfi olyan férfi, akit születéskor férfinek soroltak be, a cisz nő olyan nő, akit születéskor nőnek soroltak be. Ellentéte a transzneműség.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb