EgészségHírek

Tombol az AIDS Oroszországban

Egy év alatt 30 százalékkal nőtt a HIV-fertőzöttek száma Oroszországban. Az állam tagadó üzemmódban van, a felvilágosító munkát akadályozza az ortodox egyház, a társadalom pedig stigmatizálja a megbetegedőket. Az orosz adatok sok tekintetben rosszabbak a fekete-afrikaiaknál – számol be a Politico , a Science és az Avert nyomán a magyar Mandiner.

Sajnos a trend nem újkeletű, már 2-3 évvel ezelőtt is hasonlóan elkeserítő volt a helyzet:

 

Az új európai HIV-regisztráltak kétharmada orosz

 

Az UNAIDS 2018-as globális jelentése alapján Oroszországon és az exszovjet államokon, illetve Észak-Afrikán és a Közel-Keleten kívül a világ minden részén sikerült az új HIV-fertőzések számát visszaszorítani.

Az Európai Unióban és Észak-Amerikában a koordinált és felkészült egészségügy segítségével már az amúgy is alacsony bázist sikerült 8%-kal csökkenteni, míg a legsúlyosabban fertőzött kelet- és dél-afrikai régiókban a nemzetközi összefogásnak és a folyamatos közegészségügyi fejlődésnek köszönhetően 30%-kal sikerült visszaszorítani az új megbetegedések számát.

A volt Szovjetunió területén azonban nem érvényes a nemzetközi tendencia, ugyanis 2017 és 2018 között 130 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak, ami 29%-os növekedésnek felel meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy az általános előítéletek és a betegségre való minimális gyanakvás hiánya miatt ez a szám csak nagyobb lehet a nem diagnosztizált esetek miatt.

 

HIV fertőzöttek aránya az egyes országokban – 2015 előtti adat

 

A drasztikus emelkedés előtt sem volt jobb a helyzet. 2017 előtt minden évben megközelítőleg 10-15 százalékos növekedést könyvelhettek el az új betegek számát tekintve. Napjainkban megközelítőleg 1,3 millió ember él HIV-vírussal Oroszországban, ami a népesség 1,2%-át jelenti (összehasonlításképpen ez az arány az Európai Unióban 0,3%). Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy minden egyes nap 250 új esetet jegyeznek a hatóságok.

A halálozási mutatók sem túl biztatók: az utóbbi években szignifikánsan nőtt a HIV vírushoz köthető halálozások száma, amely 2017-ben megközelítőleg 24 ezer áldozatot szedett. Oroszországban az első tíz halálozási ok között a HIV/AIDS a hetedik helyen áll, míg az Egyesült Államokban csak a negyvenedik leggyakoribb halálozási ok.

A HIV-pozitív orosz lakosság 81%-a tisztában van állapotával, 45%-uk részesül gyógykezelésben. Ez azt jelenti, hogy a HIV-fertőzöttek csupán 36%-a jut el az orvosi kontrollig és gyógyszeres kezelésig, ami világszinten hihetetlenül alacsony és elborzasztó adat. A világ legfertőzöttebb területének minősülő kelet- és dél-afrikai régiókban ez az arány 66%, országra lebontva Ugandában 72%, Dél-Afrikában 61%, Lesothóban pedig 74%.

 

 

Szibéria déli részein uralkodnak a legsúlyosabb állapotok, mivel a megyék az Afganisztánból induló szárazföldi heroin- és ópiumkereskedelem fellegvárai. 2017-ben az új HIV fertőzések 48,8%-a származott intravénás tűhasználatból. Ez az arány a legmagasabb fertőzési ok a heteroszexuális (48,7%) és a meleg (1,5%) kapcsolatok, illetve az anyáról gyermekre történő átvitel (0,8%) után.

A heteroszexuális kapcsolatok során történt fertőzés nagyrészt a fiatal nőket érinti, akik szexuális érintkezés útján kétszer nagyobb eséllyel kapják el a vírust, mint a férfiak. „Naponta 80-100 nőt diagnosztizálnak HIV-vírussal. Ez a szám nem vicc – naponta! A többségük 25-35 év közötti, ők a jelenlegi helyzetben a legveszélyeztetettebb rizikócsoport.”– nyilatkozta Vagyim Pokrovszkij, az Orosz Állami AIDS Intézet vezetője. További gondot jelent a HIV-pozitív nőkkel szembeni előítéletek sora, a társadalmi diszkrimináció, valamint az általános félelem a megbélyegzéstől és kirekesztéstől.

A férfiak közötti szexuális kapcsolaton alapuló vírusterjedés erősen limitált, mivel egy alapvetően megbélyegzett, zárt és törvényi szabályozásokon keresztül elnyomott társadalmi rétegről van szó. A 2013-as törvényt, amely tiltja a „nem hagyományos nemi kapcsolatokat és azok propagandáját”, felhasználták a HIV/AIDS-el kapcsolatos tájékoztatási kampányok és információs platformok blokkolására, ezzel súlyosbítva a helyzetet az LMBTQ-közösségekben.

 

 

Vagyim Pokrovszkij, az Orosz Állami AIDS Intézet vezetője szerint ha nem járnak sikerrel a járvány terjedésének megakadályozásában, 2020-ra 2 millió HIV/AIDS-fertőzött élhet az országban. Természetesen a sikerhez elengedhetetlen a diszkrimináció és az előítéletek felszámolása, valamint a politika támogatása.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin