Kultúra

Tom Jones, a brit poplegenda 8 év után visszatér Magyarországra

Vannak, akik egyszerűen nem tudnak megöregedni. Hiába, hogy Tom Jones már több mint ötven éve világhírű, az énekes egyszerűen képtelen megpihenni. Még ma is ugyanolyan energiával és lehengerlő kisugárzással áll a színpadra, mint több évtizeddel ezelőtt. A 2006-ban lovaggá ütött világsztár többéves kihagyás után 2019. június 22-én ismét visszatér Magyarországra, hogy a Papp László Budapest Sportarénában adjon koncertet magyar rajongóinak.

Kevés énekes büszkélkedhet olyan gazdag zenei múlttal, mint Tom Jones. Bármennyire is hihetetlennek hangzik, az énekes már 41 albumot adott ki: a legelsőt, az Along Came Jones-t 1965-ben, a legutóbbit, a Long Lost Suitcase-t pedig pontosan 50 évvel később, 2015-ben. Noha az utóbbi 4 évben nem születtek új Jones-számok, aggodalomra semmi ok: a walesi származású énekes bőven ellátott minket slágerekkel, amiket egyszerűen nem lehet megunni. Az újfent turnézó világsztár június 22-én már harmadik alkalommal mutatja meg a magyar közönségnek, mit tud.

A walesi énekeslegenda már kétszer is megfordult Budapesten. Először 2001 szeptemberében, amikor a Kisstadionban adott teltházas koncertet, ahol jórészt az 1999-ben megjelent Reload című albumának dalait adta elő. Az évtized végén, 2009 novemberében ismét ellátogatott hozzánk, és ismét teltházas koncertet adott, ekkor már a Papp László Budapest Sportarénában, amikor is az előző évben megjelent, 24 Hours című lemezét reklámozta.

 

 

Noha Tom Jones személyét aligha kell bárkinek is bemutatni, azt nagyon kevesen tudják róla, mennyire szerény családba született. Apja szénbányász volt, anyja a háztartást vezette. Mivel a családja erősen vallásos, ezért Jones a mai napig keresztet viselve lép a színpadra.

Tom korán felfedezte zenei tehetségét: a családi összejöveteleken gyakran irányította magára a figyelmet, amikor énekelni kezdett, majd később az iskolai kórusnak is oszlopos tagja lett.

13 éves korában tuberkulózist kapott, melytől sokáig szenvedett: két éven át otthon gyengélkedett. A hosszas betegeskedés ellenére boldog emlékeket is fel tud idézni a gyerekkorából. Korán megházasodott, és elvette gimnáziumi barátnőjét, Linda Trenchardot, akitől 16 éves korában gyereke született. Szó sincs azonban fiatalkori meggondolatlanságról: Lindával a néhány évvel ezelőtti haláláig együtt maradtak – annak ellenére, hogy Jones többször is félrelépett a kapcsolatuk alatt.

Az énekes első együttese az 1963-ban alakult Tommy Scott and the Senators volt, akikkel hamar népszerűek lettek Walesben. Az egyik fellépésük alkalmával egy menedzser felfedezte Jones tehetségét, és elindította szóló pályáján.

A ’60-as években 13 CD-t adott ki, amelyek kedveltsége ugyan kissé ingadozott, de Jones-nak nem volt oka panaszra. 1967-ben Las Vegas-ban is fellépett, ahol példaképével, Elvis Presley-vel is találkozott, sőt, jó barátokká váltak.

 

 

Jones-nak annyira bejött Amerika, hogy a ’70-es években oda is költözött a családjával. A tengerentúlon egy népszerű tévéműsor vezetésére is felkérték, ez volt a This Is Tom Jones, amit az USA-ban és Nagy-Britanniában is sugároztak. Alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték.

Jones filmes karrierje itt még nem ért véget: a ’90-es években a Simpson családban az általa ihletett karakter szinkronhangja volt, 1996-ban pedig a Támad a Mars! című filmben szerepelt, újfent önmagát alakítva.

Még ennél is több ponton összefonódott az énekes élete a filmszakmával, ugyanis több film betétdalát is ő énekelte, így köthető a neve például a Tűzgolyó című James Bond-filmhez.

Az énekes nemcsak saját karrierjén dolgozik, a fiatal tehetségek felkarolásában is aktívan részt vesz: 2012-től az angol The Voice mentora. A tehetségkutató műsor 7 évadában is egyengette már a fiatal felfedezettek útját.

Legutolsó, 2015-ben megjelent lemeze, a Long Lost Suitcase többnyire pozitív kritikát kapott. Jones a 21. században nemcsak azzal büszkélkedhet, hogy II. Erzsébet lovaggá ütötte: 2007-ben részt vett Diana hercegnő emlékkoncertjén, az ezredfordulón pedig Bill Clinton a Fehér Házba hívta szilveszterezni. 2003-ban az eddigi munkásságát elismerő díjat kapott a Brit Awardson.

A június 22-i koncertről további információkat a www.tomjones.com, a ww.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon találsz.

Tegdes Péter

CC header banner – 2019 júl
Previous post

Bezárhat az egyik legrégebbi meleg szexklub

Next post

Újabb PrEP-et szedő férfit diagnosztizáltak HIV-pozitívként