Nagyvilág

Tom Daley kitiltaná a homofób országokat az olimpiai játékokról

Tom Daley, aki az idei tokiói játékokon nyerte első olimpiai aranyérmét, kijelentette, hogy kampányolni fog azért, hogy az LMBTQ embereket halálbüntetéssel sújtó országokat kitiltásák az olimpiáról. Minderről egy eseményen beszélt, miután átvette a 2021-es Sport Awards díjat a brit Attitude Awards díjátadón.

Szerintem nagyon fontos, hogy megpróbáljunk változást elérni, ahelyett, hogy csak kiemelnénk vagy rávilágítanánk ezekre a dolgokra” – mondta Daley.

A következő, remélhetőleg 2024-es párizsi olimpia előtt azt tekintem küldetésemnek, hogy azok az országok, amelyekben az LMBTQ embereket kriminalizálják és halálbüntetéssel sújtják, ne indulhassanak az olimpiai játékokon.

 

 

Kiemelte, hogy a tokiói játékokon több LMBTQ sportoló volt, mint „bármelyik korábbi olimpián együttvéve, ami nagy előrelépés. (…) De még mindig van 10 olyan ország, ahol a melegségért halálbüntetés jár, és mégis versenyezhettek az olimpián.

A nyíltan meleg műugró hozzátette, hogy ugyanezeknek az országoknak nem szabadna megengedni, hogy nemzetközi sporteseménynek adjanak otthont. Kiemelte a közelgő, 2022-es labdarúgó világbajnokságot, amelynek Katar ad otthont.

A katari világbajnokságon szélsőséges szabályok vannak érvényben az LMBTQ emberekkel és a nőkkel szemben, és úgy gondolom, nem szabadna megengedni, hogy egy sporteseménynek egy olyan ország adjon otthont, amely az alapvető emberi jogokat kriminalizálja” – mondta Daley. „Az lesz a küldetésem, hogy megpróbáljak változtatni ezen.

A Human Dignity Trust szerint 11 olyan állam, vagy államrész van, ahol halálbüntetést is kiszabhatnak az azonos neműek közös megegyezésen alapuló szexuális tevékenységéért. Ide tartozik Irán, Szaúd-Arábia, Szomália, Pakisztán és Katar.

Katarban a homoszexualitás törvényellenes, és a saría törvények szerint börtönbüntetéssel, korbácsolással vagy halálbüntetéssel büntethető. Egy 2021-es Forbes-cikk szerint a közel-keleti ország a világ nyolcadik legveszélyesebb országa az LMBTQ emberek számára.

Sok ellenállás után a katari kormány 2020-ban úgy döntött, hogy engedélyezi a Pride-zászlók elhelyezését a stadionokban, miután kijelentette, hogy betartja a FIFA szabályait, amelyek a toleranciát és a befogadást támogatják a mérkőzéseken.

Nasser Al-Khater, a 2022-es világbajnokság vezetője azonban az Associated Pressnek elmondta, hogy az ország továbbra is elvárja a látogatóktól, hogy „tiszteljék a kultúránkat.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin