Hírek

Tom Daley interjú: házasság, coming out és a meleg példakép

A 24 éves brit műugró adott interjút a The Guardiannak, hogy promotálja a hamarosan megjelenő könyvét, ami a Tom’s Daily Goals címet viseli.

 

 

Daley elmesélte, azért coming outolt, mert a média félreértette a megjegyzését a szexualitását illetően.

„Az újságírók mindig megkérdezték: Van barátnőd? Amire én mindig azt mondtam, hogy nem, nekem a sport az első, és soha nem mondtam, hogy nem, nincs barátnőm, de keresek magamnak egyet. Aztán valaki megkérdezte: Szoktál azon gondolkozni, hogy az emberek miért hiszik, hogy meleg vagy? Mire én valami olyasmit mondtam, hogy lehet azért, mert az időm nagy részét félpucéran töltöm. Azért mondtam ezt, hogy higgyenek, amit akarnak, mit számít az nekem? Pár nap múlva viszont tele voltak a címlapok velem: „Tom Daley nem meleg!” Ez volt az, ami rávett a coming outra. Mert nem akartam, hogy az emberek azt gondolják, hazudtam.”

Daley 19 évesen coming outolt nyilvánosan, öt évvel az olimpiai debütálása után.

Szerelem volt első látásra

Daley mesélt a kapcsolata korai időszakáról Dustin Lance Blackkel, a 44 éves Oscar-díjas forgatókönyvíróval és rendezővel. Azt is elárulta, hogy a kapcsolatuk elég gyorsan beizzott.

„Igazi szerelem első látásra volt. Sajnos utána vissza kellett jönnöm Angliába, szóval csak telefonon tudtunk beszélgetni. Aztán nyolc héttel később meglátogatott. Az első este bemutattam őt a barátaimnak, mint a páromat. A következő este volt az első randink. Az azutáni este megkérdezte, hogy lennék-e a partnere. Aztán a rá következő este, néhány licsis martini után már esküvőről és gyerekekről beszélgettünk. Szóval ilyen volt az első közös hetünk. Furcsa, hogy ez már öt éve történt.”

Daley a régi vágyáról is mesélt, hogy családot alapítson. Nemrég született meg első gyerekük egy béranya segítségével.

Tom Daley már 17 évesen is gyerekruhákat vásárolt

„Már hat éve vásárolgatok gyerekruhákat, azelőtt is ezt csináltam, hogy találkoztam volna Lance-szel. Semmiben nem voltam még olyan biztos, mint abban, hogy szeretnék családot alapítani.”

„Meg akarom változtatni az emberek hozzáállását”

Tom Daley nagyon elkötelezett az LMBT jogokkal kapcsolatban, úgy véli, hogy híres sportolóként ez kötelessége. Idén szóvá tette például az LMBT emberek disztriminációját a Nemzetközösségben.

„Elmentem a 2018-as játékokra a nagyszüleimmel, az édesanyámmal és Lance-szel, és utána közösen ebédeltünk. Ránéztem Lance-re, és azt gondoltam, milyen szerencsés vagyok, hogy hozzámehetek ahhoz az emberhez, akit szeretek. Anélkül, hogy aggódnom kéne a következmények miatt, miközben azt csinálom, amit szeretnék, és nem kell félnem a börtöntől sem. Jelenleg a Nemzetközösség tagjai közül 37 országban diszkriminálják az LMBT közösséget. Az Egyesült Királyságban sokakat sokkolt a tény, hogy van, ahol melegnek lenni törvénybe ütközik. A mi generációnk már nem igazán fogja fel ennek a súlyát. Úgy gondoltam, ha megpróbálom erre felhívni az emberek figyelmét, akkor megváltoztathatom azt, ahogyan éreznek, hogy így majd megváltoztathatom a hozzáállásukat, a törvényeket és azt, ahogyan gondolkodnak minderről.”

 

Frits Ábel

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin