Hírek

Tom Bosworth: Több előbújt sportolóra van szükségünk

“Több előbújt sportolóra lenne szükségünk, hogy megmutassuk, az orientációtól semmi sem változik.” – nyilatkozta Tom Bosworth, az Egyesült Királyság olimpiai csapatának tagja.

tom-bosworth-01

 

Bosworth a 20 km-es gyaloglás angol bajnoka, hazájában harmadik az örökranglistán, Rióban a hatodik helyen végzett. A 26 éves sportoló, aki több éve előbújt családjának, barátainak és sporttársainak, a nyilvánosság felé a BBC egyik tévéadásában outolt tavaly. Ennek kiváltó oka volt, hogy a magánéletét érintő kérdésekre őszintén szeretett volna válaszolni a rajongóknak. A négy és fél éve boldog kapcsolatban élő Bosworth az olimpia kapcsán nyilatkozott.

“Nagyon sokáig vártam, amíg elmondtam a szüleimnek. Ennyit talán nem kellet volna. Huszonegy évesen nagyon boldog párkapcsolatom volt, és úgy éreztem, van indokom elmondani. A szélesebb nyilvánosság felé már egy kissé önzőbb okból tettem, egyszerűen nyugodtan akartam készülni az olimpiára, semmi másra nem akartam figyelni.”

 

tom-bosworth-03

 

“Mindenki tudni akar minden legapróbb részletet is a saját olimpikonjainak életéről, és a közösségi média követi az ember minden lépését. Úgy döntöttem, a saját szabályaim szerint coming outolok. De ezt azért tehettem meg, mert olyan sok támogatást kapok a családomtól, a páromtól, az olimpiai csapattól, és az edzőimtől.

Mindig azt mondtam, nem akarom, hogy az orientációm határozzon meg. De ha beütöd a nevem a Google keresőjébe, ez ugrik fel elsőként, és ezzel akaratlanul reflektorfénybe kerültem. Azonban miután a múlt évben négy brit rekordot is felállítottam, a sportteljesítményem került a középpontba.

Az olimpián olyan sporttársakkal is versenyzünk, akik esetenként olyan országból érkeznek, ahol a helyi törvények és társadalom nem elfogadó. Attól féltem az előbújás idején, hogy ezeknek a sportolóknak gondja lesz velem emiatt. Sok barátom van az atlétika világában a Föld minden szegletéből, de egyáltalán semmi sem változott, ami azt mutatja, a látszat ellenére a világ nagy többsége hasonlóan gondolkozik. Csak mert egy országnak tőlünk különböző törvényei vannak, az nem minősítheti magát az egész nemzetet is.

Az idei olimpián minden eddiginél több, előbújt LMBTQI sportoló vesz részt – a létszámuk talán nem olyan nagy, de fontos, hogy a közösség képviselve legyen egy világméretű eseményen.

Több előbújt sportolóra lenne szükségünk, hogy megmutassuk, az orientációtól semmi sem változik. Ez volt az egyik motivációm, hogy bebizonyítsam, nem az orientációm határoz meg engem, semmi köze ahhoz, mire vagyok képes a pályán. Hogy úgy lehetek nagyon jó abban, amit csinálok, hogy közben őszinte életet élek, önmagam vagyok, és meleg vagyok.”

 

tom-bosworth-02

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb