Kultúra

Toleranciát hirdetnek a plakátok – Végre Budapesten is

Fotók: Kocsis Judit/Colorgraphers

 

Tolerancia. Neked mi jut elsőre eszedbe a szóról? Szerinted Magyarországon toleránsak az emberek? Fontosnak tartod egyáltalán, hogy foglalkozz a témakörrel? Mirko Ilić bosnyák származású tervezőgrafikus művész életbevágóan fontosnak gondolta, ezért felkért 24 grafikust, hogy készítsenek plakátot a témakörben. Azóta a világ legtöbb országából készítettek már anyagot, ezekből most 100 darabot az Anker’tben állítottak ki. Menj el, nézd meg, majd egy (pár) sör vagy bor mellett beszélgessetek róla a barátokkal.

“Az intolerancia leggyakoribb kiváltó okai, a „rossz” törzshöz tartozás, a „rossz” bőrszín, a „rossz” szexuális orientáció vagy a „rossz” vallás. Három ezekből a „rossz” okokból a születéskor eldől. Vagyis az ember ezekért nem felelős, nem tudja kontrollálni őket. Vagyis nem tolerálják azt, amilyennek születtél. Vagyis jobb, ha meg sem születsz. Vagyis jobb, ha nem létezel, jobb, ha halott vagy. Nem borzalmas ez?”

– mondta korábban Mirko Ilić, a bosnyák származású világhírű tervezőgrafikus művész az általa életre hívott Toleranc Poster Showról. Életbevágó fontosságúnak tartja a toleranciát, ezért is kérte meg 24 grafikus ismerősét, hogy készítsenek posztereket a témakörben. Egyetlen kikötést tett: mindegyiken szerepeljen a művész anyanyelvén a tolerancia szó. A három „rossz” dolog egyébként csak 10%-át adja ki a különbségeinknek, a többi 90%-ban ugyanolyanok vagyunk Mirko szerint.

 

 

“Szeretni akarunk. Szeretve lenni akarunk. Biztonságot szeretnénk. Munkát, ételt, vizet és tetőt akarunk a fejünk fölé. Hosszú életet szeretnénk magunknak és a gyerekeinknek. Ezek nem adnak több okot a toleranciára, mint az intoleranciára?”

– tette fel a kérdést a művész. A poszterek lassan bejárták az egész világot – Madrid, Belgrád, Fokváros. A kezdeti 24 darabos gyűjtemény mára 125 fölé duzzadt. Ugyanis mindegyik helyen, ahol járnak a plakátok, felkérnek helyi grafikusokat, hogy ők is készítsék el saját tolerancia poszterüket. Van, aki képi megközelítést választ, más a szövegre helyezi a hangsúlyt és van, aki kombinálja a kettőt. Egy biztos, az alkotások megállásra és gondolkodásra késztetnek. A személyes kedvencem a gyűjtemény egy új darabja: az EU zászlót megidéző alkotáson az egyik csillag helyére egy sperma került.

 

 

 

Hogy végre Budapesten is látható a kiállítás, az az OPLA Projektnek köszönhető. Gál Krisztián és Korolovszky Anna művészeti kezdeményezésének célja a plakátművészet életben tartása és népszerűsítése. Krisztián a kiállítás arculatát tervezte, Anna pedig egy új darabbal bővítette a tolerancia poszterek gyűjteményét. Alkotásába belecsempészte a pirospaprikát, hogy felismerhető legyen, hogy Magyarországon készült az alkotás, emellett azt a sajnálatos tényt hirdeti a plakát, hogy itthon nincs tolerancia. Se a melegek, se a hajléktalanok, se a menekültek irányába – a sort hosszan lehetne folytatni. Ezért is örülnek a szervezők, hogy találtak egy helyet a város szívében, ami befogadta az alkotásokat. A plakátokból az utcafrontra is jutott néhány alkotás, amik egyszerű, de annál ütősebb megoldásokkal operálnak. A kiállítás egészen augusztus 4-ig várja az érdeklődőket.

 

Zsebedits Patrik

 

 

Tolerance Poster Show Budapest

2019. 06.04. – 08.04.

ANKER’T VI. Paulay Ede utca 33.

 

 

 

 

Previous post

Budapest is felkerült a legnépszerűbb LMBTQ-barát városok listájára

Next post

Barack Obama odavan a szivárványszínű turbánért