Nagyvilág

Többé senki nem küldhető el HIV-státusza miatt az Egyesült Államok hadseregéből

Egy szövetségi bíró mérföldkőnek számító ítéletet hozott két olyan ügyben, amelyek az amerikai hadsereg HIV-vel élő katonáinak elbocsátására vonatkozó politikájával kapcsolatosak – olvasható a HIVPLUSMAG cikkjében.

Leonie Brinkema, az Egyesült Államok Virginia állam kerületi bíróságának bírája úgy döntött, hogy a légierőnek vissza kell vonnia a két meg nem nevezett felperes elbocsátásáról szóló korábbi döntését, a szárazföldi erőnek pedig ugyanezt kell tennie Nick Harrison őrmester esetében, akit elbocsájtottak. A bíróság megállapította, hogy az eljárás ellentmond az ismert orvostudományi eredményeknek és a kezelési módszerek hatékonyságának. Bár két különálló ügyről van szó, a Harrison kontra Austin és a Roe & Voe kontra Austin ügyet egyesítették. A felperesek ügyvédei üdvözölték az ítéletet, amely több hétig titkosítva marad.

Mostanáig a Védelmi Minisztérium volt az egyetlen olyan szervezet az Egyesült Államokban, ahol a fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló törvény és a rehabilitációs törvény ellenére még mindig megengedett volt a HIV-vel élő emberek diszkriminációja” – mondta Kara Ingelhart, a Lambda Legal ügyvédje, a felperesek társügyvédje egy nyilatkozatban. “Ez az ítélet ledönti azt az akadályt, amely megakadályozza a HIV-vel élő emberek szolgálatba lépését, és véget vet a hadsereg folyamatos diszkriminációjának a jelenleg szolgálatot teljesítő, HIV-vel élő mintegy 2000 taggal szemben.

Harrison, aki a washingtoni hadsereg nemzeti gárdájának őrmestere, nem kapott tiszti előléptetést, mivel HIV-vel él. A légierő két aktív szolgálatosával, a Richard Roe és Victor Voe álnéven ismert légierősökkel közölték, hogy hamarosan elbocsátják őket, mert HIV-vel élnek. A Pentagon betartotta a Trump-korszak politikáját, miszerint a 12 hónapig bevetésre alkalmatlan katonákat leszerelik. Mivel a hadsereg a HIV-fertőzötteket nem bevethetőnek tekinti, függetlenül attól, hogy nem kimutatható a vírusszámuk (és így nem tudnak senkit sem HIV-vel megfertőzni), a felpereseket leszerelésre kényszerítették.

Az érdekvédők, a katonák és a felperesek üdvözölték a bíró döntését.

Mélyen meghat, hogy mostantól minden HIV-vel élő katonatiszt diszkrimináció nélkül szolgálhat és védheti hazánkat” – mondta a 43 éves Harrison, aki Oklahomában született, és Afganisztánban és Kuvaitban is szolgált. “Hihetetlenül örülök a bíróság döntésének, és nagyon megnyugtató hallani, hogy a bíróság elismerte, hogy ez a politika irracionális, és elavult sztereotípiákon és megbélyegzésen alapul.

Roe a következőket mondta nyilatkozatában: “Nagyon örülök, hogy a bíró a javunkra döntött, mivel ez ledönti az akadályokat a hozzám hasonló HIV-vel élők számára a seregben. (…) Most úgy érzem, hogy a szolgálatom még inkább számít. Többé nem kell félelemben élnem a diszkriminációtól tartva, ami azon az egyszerű tényen alapul, hogy HIV-vel élek, különösen, hogy ez egy kezelhető állapot, amely nem jelent valódi kockázatot másokra nézve.

Egyelőre nem tudni, hogy légierő és a szárazföldi erő szándékozik-e fellebbezni a bíróság döntése ellen.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb