Nagyvilág

Több német városban is megrongálták az LMBTQ áldozatok emlékművét

Összefirkált emlékmű Kölnben / fotó: Queeres Netzwerk NRW

 

Az ENSZ közgyűlése 2005-ben határozott arról, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának dátumát, január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánítja. A nemzetiszocialista német kormány irányította népirtásnak körülbelül hatmillió európai zsidó származású ember esett áldozatul. A náci rendszer megpróbált megsemmisíteni más csoportokat is, politikai és egyházi ellenállókat, romákat, LMBTQ embereket, fogyatékossággal élőket.

Az idei világnap előtt röviddel több német városban is megrongálták a nemzetiszocialisták LMBTQ áldozatainak szentelt emlékműveket. Január 13-án Mainzban egy azóta azonosított 51 éves férfi horogkeresztet mázolt az emlékműre. David Profit, Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartomány családügyi és kulturális minisztere, queer ügyekért felelős biztosa megdöbbent a rongálás miatt: “Hat hónapon belül ez már a második alkalom, hogy ezt az emlékművet meggyalázzák. A lehető leghatározottabban elítélem ezeket a cselekményeket. Az állami önkényuralom meleg, leszbikus, biszexuális, transz, interszexuális és queer áldozatait, akikről itt megemlékezünk, most többször is támadás érte. Az államnak határozottan üldöznie kell ezeket a cselekményeket, és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elkövetőket felelősségre vonják.”

Kölnben 1995-ben avatták fel a Hohenzollern-híd közvetlen közelében a rózsaszín háromszöget megidéző emlékművet, ami a nemzetiszocializmus idején kriminalizált, üldözött és meggyilkolt queer embereknek állít emléket. A most összefirkált emlékmű kapcsán az észak-rajna-vesztfáliai LMBTQ szervezet, a Queeres Netzwerk NRW vezetője, Lilith Raza azt mondta, a diszkrimináció és a gyűlölet nem lehet elfogadható a társadalomban – sem szavakban, sem vandalizmus, sem pedig fizikai erőszak formájában. A kölni önkormányzat ígéretet tett az emlékmű mielőbbi megtisztítására.

A városban felháborodtak a vandalizmus miatt, a helyszínen már több megemlékezést tartó kórusvezető, Thiemo Burghof-Parkin szerint egy ilyen nagy érzelmi jelentőséggel bíró hely megrongálása több, mint puszta vagyoni kár: “- Ez egy furcsa ellenségeskedés jele. Egy olyan embergyűlölő hozzáállás jele, amelyben a kisebbségeket és a feltételezett marginalizált csoportokat nem tisztelik, és történelmi üldöztetésüket elbagatellizálják.”

Fabian Spies, a kormánypárti szociáldemokraták kölni politikusa szerint aki gyáva vandalizmushoz folyamodik, az kitér a demokratikus diskurzus elől. A német szövetségi kormány nemrég először nevezett ki queer ügyekért felelős biztost Sven Lehmann személyében. A korábban Kölnben dolgozó politikust az Express portál idézi:

“Az emlékmű megrongálása embergyűlölő cselekedet. Köln kozmopolita és sokszínű város, amely méltán büszke a queer közösségére. Az üldözött és meggyilkolt emberek emlékének ilyen módon történő meggyalázása következményekkel jár.”

 

Lehmann a mai világnapon a berlini Tiergartben található emlékműnél helyezett el koszorút az a nemzetiszocializmus LMBTQ áldozatinak emlékére.

 

 

 

Az LMBTQ emberek üldözése a holokauszt során

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb