Nagyvilág

Több mint százezren vettek részt a tajpeji pride felvonuláson

2003 óta rendezik meg Tajvan fővárosában a pride felvonulást. A koronavírus-járvány miatt az év elején még kérdéses volt, vajon az idei rendezvény megtartható-e, de mivel 200 napja nincs új fertőzött az országban, ezért a tömegrendezvények nincs akadálya.

Hosszú évek küzdelme után a távol-keleti szigetországban tavaly vezették be az egyenlő házasság intézményét. És bár már házasodhatnak az azonos nemű párok, néhány területen még nehézségekbe ütköznek. Ezek egyike, hogy nem köthető házasság, ha az egyik fél nem tajvani állampolgár. Ilyen pár például a tajvani Shinchi és a makaói Guzifer, akik csupán családi körben tarthattak eddig egy szimbolikus ceremóniát, nászútra pedig Budapestre jöttek.

A másik különbség a heteroszexuális házaspárokkal szemben, hogy az azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe közösen gyermeket. A tajvani aktivista Chi Chia-wei szerint, aki 40 éven át harcolt az egyenlő házasságért, az örökbefogadás kérdését nem szabad siettetni. A Focus Taiwan portálnak elmondta, véleménye szerint arra van szükség, hogy lassan és türelemmel oktatni kell társadalmat, és időt kell adni arra, hogy elfogadják az azonos nemű párok örökbefogadását is.

A szigorú utazási korlátozások miatt idén elmaradtak a külföldi látogatók a felvonulásról, így a tavalyi kétszázezres tömeg helyett október 31-én „csupán” 130 ezer résztvevővel zajlott az idei pride. A felvonulókat az elnök, Caj Jing-ven is köszöntötte, ami kiborította a vallási vezetőket.

Az idei pride-ról a Focus Taiwan készített képes összefoglalót:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb