Sport

Több mint 800 focista állt ki a homofóbiától tartó társaik mellett

fotó: 11Freunde / Twitter

 

A német sportlap, a 11Freunde februári címlapja a sportban tapasztalható homofóbiától tartó meleg játékosok mellett áll ki. A címlapon többek között a Bundesligában szereplő sportolók, például Max Kruse, Christopher Trimmel, Dedryck Boyata és Niklas Stark az “Ihr könnt auf uns zählen!” (“Számíthattok ránk!”) feliratú táblával bátorítják a rejtőzködő társaikat, hogy nincs mitől tartaniuk.

Bár számos sportágban coming outoltak már élvonalbeli sportolók, beszédes, hogy a férfi futballban ilyesmire az elmúlt évtizedek alatt alig akadt példa – az érintett játékosok legtöbbször csak a visszavonulásuk után döntenek az előbújás mellett. A németeknél az aktív játékosok esetében ez még egyszer sem történt meg, ezt pedig sokan a focit átszövő homofóbia jeleként értékelik.

„Senkit sem szabad előbújásra kényszeríteni. Ez egy olyan személyes döntés, amit mindenkinek saját magának kell meghoznia. Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy aki a coming out mellett dönt, az tudja, számíthat teljes támogatásunkra és szolidaritásunkra”

 

– írja több mint 800 német focista a 11Freunde hasábjain. A kiadott közleményhez a Bundesligában játszó csapatok közül többnek a teljes kerete csatlakozott.

 

 

Németországban a visszavonult profi játékosok között eddig két meleg focista ismert. Az első Heinz Bonn volt, aki 1970 és 1973 között játszott a Bundesligában – az orientációja viszont csak a halála után vált ismertté. 1991-ben holtan találták a lakásában, a nyomozás eredményei szerint egy héttel korábban gyilkolta meg egy férfi prostituált. A másik a nemzeti labdarúgó-válogatott középpályása, Thomas Hitzlsperger, aki a visszavonulása után coming outolt, ma pedig az egyik legnagyobb német klub, a Vfb Stuttgart vezetője.

 

A 11Freunde címlapja a sportban tapasztalható homofóbia elleni világnaphoz kapcsolódik. A február 19-i dátum Justin Fashanu születésnapja – a tragikus sorsú focista az Egyesült Királyság első nyíltan meleg játékosa volt.

 

 

Thomas Hitzlsperger, az első nyíltan meleg német focista

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb