Hírek

Több mint 78 ezer transzszexuális amerikai nem tud majd szavazni novemberben

Transznemű amerikaiak tízezreinek kell nehézségekkel szembenéznie a novemberi félidei választásokon.

 

 

Az USA 50 tagállamból 34-nek van úgynevezett szavazóazonosító törvénye. Ezek előírják a kormány által kiadott fényképes igazolványt a szavazáshoz, és ha a transzneműek azonosítói nem egyeznek a nemi identitásukkal és/vagy a fotóikkal, akkor problémákba ütközhetnek, amikor szavazni szeretnének.

Nyolc államnak (Alabama, Georgia, Indiana, Kansas, Mississippi, Tennessee, Virginia és Wisconsin) van szigorú törvénye a fényképes igazolványokra. Az előzetes adatok szerint novemberben 137 ezer transz ember lesz jogosult szavazni. Csakhogy körülbelül 57%-uk nem rendelkezik olyan azonosítóval, amely megfelelően tükrözi a nemi identitását és/vagy nevét, tehát kb. 78 ezer ember ütközhet problémákba a szavazás során. Jelenleg a transznemű felnőtt állampolgárok 46% -nak nincs megfelelő azonosítója. Ez azt jelenti, hogy a dokumentumaikban téves név vagy nem van feltüntetve, esetleg mindkettő rosszul jelenik meg.

Mindennek több oka is van. Egy 2006-os tanulmány szerint az amerikai állampolgárok 11% -a egyáltalán nem rendelkezik a szövetségi kormány által kiadott fényképes azonosító okmánnyal. Az érintettek többnyire kisebbségek, idősek és alacsonyabb jövedelműek köréből kerülnek ki. Az idei szavazás azonban döntő fontosságú, korábban soha nem látott számú női, színes bőrű és LMBTQ+ ember kerül be a politikai életbe. A tavalyi évben már jó eredményeket értek el győzelmeikkel az LMBTQ+ jelöltek, és a progresszív jelöltek megválasztása növeli a progresszív jogszabályok, például az egyenlő bánásmód valószínűségét is.

 

Frits Ábel

 

 

 

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Costa Ricán 2020-ig bevezetik a házassági egyenlőséget

Next post

A család ellopott egy millió dollárt, amit a halott meleg férfi a partnerére hagyott