Hírek

Több mint 10 ezren kérik az ombudsmantól, hogy vizsgálja a transzellenes törvényt

Transz zászló lobog a Parlament előtt a 2019-es Budapest Pride-on

 

Május 19-én a Magyar Országgyűlés 134 igen, 57 nem arányban, 4 tartózkodás mellett elfogadta a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott jogszabálymódosítást, ami szerint a születési anyakönyvbe bekerül a “születési nem”, mint „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”. Ez az adat pedig nem változtatható meg.

Ez azt is jelenti, hogy a jövőben a személyazonosító okmányokban is ez a nem megváltoztatható adat lesz feltüntetve, ez pedig súlyosan sérti a transz emberek magánélethez és önazonosságukon alapuló nem jogi elismeréséhez való jogát és emberi méltóságát.

A nemváltás jogi elismerésének hiányában a transznemű közösség tagjai alapvetően súlyos munkahelyi és egészségügyi diszrkiminációnak vannak kitéve, hiszen így nem jutnak hozzá a nemüknek megfelelő iratokhoz, és a helyzet csak drámaian romlani fog. Minden egyes diploma, személyi igazolvány vagy lakcímkártya bemutatásnál magyarázkodni kényszerülnek, és olyan embereknek (leendő munkaadóknak, HR-eseknek, fejvadászoknak) kénytelenek beszélni a transzneműségükről, akikkel alapvetően nem osztanák ezt meg. A salátatörvény április elsejei benyújtása óta számos hazai és nemzetközi szervezet, többek között az Európai Parlament és annak LMBTQ frakcióközi csoportja is tiltakozott ellene.

A parlamenti szavazás után az Amnesty jogvédő szervezet oldalán aláírásgyűjtés indult, és eddig több mint 10 ezren írták alá a Kozma Ákosnak szóló petíciót. Ebben arra kérik az alapvető jogok biztosát, hogy éljen az Alaptörvényben biztosított jogával, és forduljon az Alkotmánybírósághoz a transznemű emberek jogait súlyosan sértő módosítások miatt.

Az Alkotmánybíróság egy korábbi iránymutató döntésében ugyanis már megállapította, hogy a transznemű emberek nemének jogi elismerése és esetleges névváltoztatása szorosan összefügg az emberi méltósághoz való alapvető joggal. A bíróság szerint a nemváltoztatásnak velejárója a névváltoztatás,

az állam pedig köteles olyan szabályozást kialakítani, amely diszkrimináció nélkül biztosítja a nyilvántartásokban történő átvezetést.

A petíciót a mai napon eljuttatták az alapvető jogok biztosának, de az aláírók száma folyamatosan növekszik. A kezdeményező szervezetek addig folytatják az akciót, ameddig Kozma Ákos az Alkotmánybíróságtól utólagos normakontrollt nem kér. Egyúttal továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy írja alá az ombudsmannak szóló levelet, és segítsen abban is, hogy az minél több emberhez eljuthasson.

Ha a biztos nem lép idejében, a transz emberek a korábbinál is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, és megnőhet az ellenük elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma is. Ezért a nép ügyvédjének haladéktalanul ki kell állnia a transz emberek alapvető jogaiért, és megmutatnia, számíthatnak rá azok, akiket jogsérelem ér Magyarországon.

Az akciót az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Magyar LMBT Szövetség és a Prizma Közösség közösen szervezi.
Az ombudsmannak szóló levelek gyűjtésébe bekapcsolódott az Amnesty International globális szervezete is, így más országokból is folyamatosan érkeznek a Kozma Ákosnak szóló levelek.

 

 

Anyakönyvi kivonatok égetésével tiltakoztak transzneműek az új törvény ellen

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb