Életmód

Több ezer ember a varsói Pride felvonuláson – Kordonok nélkül

Több ezer ember vonult tegnap Varsó utcáin a sorrendben 17. Egyenlőség Felvonuláson (Parada Równosci).

 

Lengyelországban az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság párt van kormányon, az azonos nemű párok nem létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot, a házassági egyenlőséget pedig 1997 óta az alkotmány tiltja, ami a házasságot kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolataként ismeri el.

Az elmúlt években a lengyel pride felvonulásokat rendre erőszakos szélsőjobboldali csoportok támadták meg, a legsúlyosabb eset 2013-ban történt Krakkóban, de a tegnapi varsói felvonulás incidens nélkül zárult. Az eseményt 40 külföldi nagykövetség és számos világcég, köztük a Google támogatta. A felvonulás tiszteletére Varsó egyik jelképe, az 1955-ben befejezett, 230 méteres felhőkarcoló, a Kultúra és Tudomány Palotája szivárványszínű díszkivilágítást kapott.

Az alábbiakban a felvonulás képeiből következzen egy csokorral, és érdemes megfigyelni: a homoszexualitás megítélésében a magyarnál jóval konzervatívabb lengyel társadalom és a korábbi erőszakos ellentüntetők ellenére meg tudták oldani kordonok nélkül a felvonulást.

 

@xizclo által megosztott bejegyzés,

 

(GayStarNews)

 

Previous post

Vona Gábor betiltaná a Pride-ot, de a Jobbik látszólag már kevésbé homofób

Next post

Amit a pornószínészek utálnak hallani