Hírek

Tízszeres nemzeti bajnok atléta coming outolt Írországban

 

Egy hónapja köszönt le posztjáról Írország nyíltan meleg miniszterelnöke, Leo Varadkar. Így hiába olvadt egy főre a hivatalban lévő LMBTQ miniszterelnökök névsora, a sportolóké azonban épp az írek révén bővült eggyel. A hármasugró atléta, Denis Finnegan hazájában számos nemzeti bajnoki címet szerzett, és a 33 éves sportoló az Outsports podcastjében coming outolt a nyilvánosság előtt. Elmondása szerint az elmúlt években egyre inkább érett benne ez a lépés, még akkor is, ha úgy érzi: a melegség pusztán egy kis része az ember személyének, annak, hogy ki ő valójában – és sportolóként még ennél is kisebb szerepe van az ő életében. Azért döntött mégis a coming out mellett, hogy az LMBTQ sportolók kevésbé érezzék úgy, hogy egyedül vannak.

„A fiatalabbak számára remélhetőleg több önbizalmat ad. Még mindig vannak olyanok, akik félnek, vagy bizonytalanok, ezért azt remélem, hogy a történetem elmondásával felhívhatom a figyelmüket, hogy létezik az elfogadás.”

Finnegan sportos családban nőtt fel, a sport az identitásának mára a meghatározó része. És bár imádta a különböző sportágakat, volt egy olyan része, amit egyáltalán nem szeretett. Ez pedig az a nyomás, hogy el kell titkolnia önmagának egy darabját a hipermaszkulin környezetben, és a férfiak által dominált csapatsportokban meg kell felelni a hagyományosan elvárt heteronormatív elvárásoknak.

És legalább ilyen megterhelő volt számára az, amikor LMBTQ sportolóként megpróbálta összeegyeztetni a külvilágnak mutatott énjét a magánéletével. A sportoló korábban olyan csapatsportokban játszott, mint a kosárlabda, vagy az ír foci, de úgy érezte, ezekkel ellentétben az atlétika jóval elfogadóbb.

 

 

„Úgy gondolom, ezeknek az atmoszférája nem mindig kellemes, hiszen egy csapat férfi játszik együtt. Az atlétika mindig is a kedvencem volt, mindig ez volt a legnyitottabb sportág. Edzettem lányokkal, edzettem fiúkkal, és azt hiszem, ez segített egy kicsit. Soha nem aggódtam, hogy beszólnak a pályán. De mondjuk a foci esetében ez azért probléma.”

 

 

 

Megható levélben coming outolt az argentin kosárlabda-válogatott játékosa

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb