LifestyleUtazás

Tízparancsolat turistacipőben – Ezekre figyelj egy németországi utazás során

Útlevél rovatunkban a legkülönbözőbb helyekre eljutottunk már. A lélegzetelállító váraktól és kastélyoktól kezdve a berlini LMBTQ múzeumon át a felhőkarcolókig számos látnivalóról szó esett, néhány alapvető apróságnak azonban nem szenteltünk még figyelmet. Talán evidens, talán szájbarágós intelmek, de felelős turistaként ezekre figyelj egy németországi utazás során.

  1. Tiszteld a szabályokat!

A németek kimondottan szabálykövetők, így ha ara járunk, illik nekünk is így tenni. A legalapvetőbb helyzetekben is. Például minden esetben kötelező megvárni a zöld jelzést, mielőtt lelépünk a járdáról. A közlekedési szabályok esetleges megszegésével garantáltan kiváltjuk a járókelők nemtetszését, akik fejcsóválva fogadják majd a rendetlenkedőt. A türelem rózsát terem, a biztonságunk pedig fontos, szóval tessék megvárni a szabad jelzést. Ha pedig már közlekedünk, biciklire pattanva elöl-hátul mindig legyen lámpa a kerékpárunkon. Akár kivilágítatlan drótszamárral, akár a pirosban átkelve kapcsolnak le minket, izmos pénzbüntetést kockáztatunk.

 

 

  1. Ahol a készpénz az úr

A kisebb üzletekben, bárokban, éttermekben jó eséllyel nem tudunk kártyával fizetni, ahol mégis, ott pedig előfordulhat, hogy csak német bankkártyát fogadnak el. Inkább mindig legyen nálunk némi készpénz, vagy a biztonság kedvéért a telefonunkon ellenőrizzük, merre található a környéken ATM.

  1. Légy pontos!

Nem kell üzleti úton járnunk ahhoz, hogy ízelítőt kapjunk a német szokásokból. A pontosság itt egy baráti találkozó esetében is kötelező, nem leszünk szimpatikusak már egy kis késéstől sem. Egyszerűen vannak olyan sztereotípiák, amivel nem lehet vitatkozni. A németek pontosak és ezt másoktól is elvárják. A másik idejével szórakozni általánosan otromba dolognak számít.

 

 

  1. Érvényesítsd a jegyedet!

Sok külföldit meglephet, hogy a metrókban nincsenek se beengedő kapuk, se beléptető személyzet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy szabad a pálya! Az ellenőrök a szerelvényeken utaznak, így minimum hatvan eurós büntetést és kiadós megszégyenítést kockáztat a bliccelő. Nem járunk jobban akkor sem, ha gondosan megvettük a jegyünket, csak elfelejtettük érvényesíteni. Máris visszautalunk az első pontra, tiszteld (és tartsd be) a szabályokat! Az ellenőrök nem ismernek tréfát.

  1. Szemetelj szelektíven!

A németek nagyon komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést, de mivel ez szerencsére nagyon helyesen nálunk is terjed, könnyen feltaláljuk majd magunkat. Ami szokatlan lehet, hogy Németországban nagy hagyománya van a műanyag- és az üvegpalackok visszaváltásának. Minden nagy szupermarketnél találunk automatákat, ahol a palackokért cserébe kapunk vissza némi aprót nyolc és huszonöt eurócent között. Ha nem akarunk ezzel foglalkozni, akkor se dobjunk palackot nyilvános szemetesbe. Ha adottak a körülmények hozzá, inkább tegyük a kuka tetejére, jó eséllyel perceken belül begyűjti valaki, aki értékesnek találja.

  1. Vasárnap a redőny lehúzva

Palackot azonban ne vasárnap akarjunk visszaváltani. És úgy igazából vásárolni se akarjunk. Semmit. A boltok, szupermarketek, gyógyszertárak zárva tartanak vasárnap – akik díjazták a vasárnapi boltzár itthoni eltörlését, azok ne megszokásból induljanak neki a bevásárlásnak. A kávézók, bárok, éttermek természetesen egész hétvégén nyitva tartanak.

 

 

  1. Csak csendben, csak halkan!

A németek aztán tudják, hogyan kell kiereszteni a gőzt – gondoljunk csak a müncheni Oktoberfestre, vagy a kölni karneválra, amikor az egész város zajos partiba veti magát. Azonban amint ennek vége, az élet visszatér a rendes kerékvágásba. Aki ezután hangoskodással, netán borgőzös hőzöngéssel megzavarja a békét, az csúnya szemöldökráncolást kockáztat, súlyosabb esetben azonban meg is kérik, hogy csavarja lejjebb a hangerőt. A hangerőre máskor is figyeljünk, a fúrás-faragás, a porszívózás vagy a hangos zenehallgatás egyenesen tilos vasárnap. És délután egytől háromig. És este tíztől reggel hétig. Akár egy mosógép elindításával is csendháborítás miatti panaszt kockáztathatunk, ezért főleg az Airbnb-lakásokban vegyük komolyan a házirendet.

  1. Sprechen Sie Englisch?

Berlin kozmopolita világváros, a spanyoltól az arabig számos anyanyelvű ember lakóhelye, ezért nagyon sokan beszélnek angolul. Ez nem igaz azonban az ország egészére. Ezért lehet jó ötlet, ha néhány alapvető kifejezéssel tisztában vagyunk, hogy ne érezzük magunkat teljesen elveszve. A nyelvi telefonos applikációk tökéletesek a célra, de ne feledjük, hogy értelemszerűen minden kiírást németül fogunk megtalálni, legyen az akár egy gyógyszertár (Apotheke), akár egy rendőrőrs (Polizeistation). Persze, nem a világvégére megyünk, az átlagos angol nyelvtudás a távoli vidékeken is meghaladja majd a nálunk megszokottat.

 

 

  1. Sprechen Sie (Hoch)Deutsch?

Némi nyelvi nehézség akkor is érhet minket, ha német nyelvtudással felvértezve vágunk neki a kalandoknak, mert az itthon elsajátított irodalmi német, a Hochdeutsch ismeretében egyes régiókban nem sokat értünk majd az adott nyelvjárásból. Ez persze nem nagy meglepetés, ez az egyik első dolog, amit itthon megtanítanak a németeseknek.

  1. Dohányzás

Ellentétben Európa nagy részével, Németországban többnyire dohányoznak a bárokban és az éttermekben, szóval ne vágjunk pofákat, ha a mellettünk lévő asztalnál pöfékelni kezd valaki. Illetve vághatunk, de a dohányos nem sért semmilyen szabályt. Illetve dehogynem. Pár éve életbe léptek a nemdohányzókat védő törvények, de a legtöbben bagóznak rá. Sőt, ha esetleg mi figyelmeztetnénk az illetőt, azt bizonyosan tolakodásnak veszi. Hát hová is lett az első pontban emlegetett szabálykövetés, ugye.

Kocsis G. János

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés