Hírek

Tíz év után először finanszíroz melegeknek szánt programot az orosz kormány

Néma döbbenetet váltott ki egy orosz HIV tanácsadó szervezet önkéntesei körében az értesülés, miszerint az orosz kormány 100 ezer rubel támogatást ítélt meg pályázatuknak. Az “Élni” program célcsoportját meleg férfiak képezik, témája a HIV-fertőzés megelőzése és ezzel szoros összefüggésben a biztonságos szex. Tíz éve nem volt rá példa, hogy az orosz állam nyíltan LMBT-kötődésű programra adott volna pénzt.

https://humenonline.hu/az-uj-europai-hiv-regisztraltak-ketharmada-orosz/

A valamivel kevesebb, mint félmillió forintnak megfelelő összeg Oroszország negyedik legnagyobb városában, a Moszkvától 1800 kilométerre keletre található Jekatyerinburgban kerül majd felhasználásra. A program igazgatója, Nagyezsda Dernova elmondta: őszintén meglepődtek, hiszen az orosz kormány semmi megkülönböztetett figyelmet nem fordít az LMBT-közösség egészségére.  A meleg férfiak pedig e csoporton belül is kiemelten veszélyeztetettnek és diszkrimináltnak számítanak.

Oroszországban a HIV-helyzet elkeserítő, így a felvilágosító és megelőző munka életbevágóan fontos lenne, amire azonban kevés az anyagi forrás. A 144 millió lakosú országban csak 2015-ben 98,177 új esetet regisztráltak, ami 15 százalékos emelkedés az egy évvel azelőtti adatokhoz képest.

 

HIV fertőzöttek aránya az egyes országokban

 

Fontos megjegyezni, hogy Oroszországban az új HIV-fertőzések első számú felelőse (58 százalékban) a felelőtlen droghasználat és a drogfogyasztók körében a nem steril tűhasználat, egymás közötti adogatás. A homoszexuális közösülésből fakadó fertőződések aránya alig 1,5 százalék. Összehasonlításul: Nagy-Britanniában 2015-ben a 6095 új fertőzés 54 százaléka meleg és biszexuális férfiaktól ered.

Mindazonáltal fennáll a lehetősége, hogy sok férfi – tekintettel az LMBT-társadalom elnyomására – nem meri bevallani az orvosnak, hogy egy másik férfi fertőzhette meg nemi aktus során.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb