Itthon

Tiltakoztak az óvónők, nem sikerült betiltani a mesekönyvet

 

Leányfalun is megpróbálták betiltani a Meseország mindenkié című könyvet, ami csak azért nem sikerült, mert a korábbi esetekkel – Csepel, Mezőkövesd, Nagykáta – ellentétben most az óvónőket is megkérdezték.

A helyi önkormányzat kulturális bizottsága tartott ülést még október 15-én, amit a 444.hu szemlézett alaposan. Nyíri Csaba bizottsági elnök részéről már akkor felmerült a mesekönyv betiltása, és az a javaslat született, hogy a polgármester döntsön az ügyben. Két héttel később az önkormányzat testületi ülésén aztán elővették a témát. A megbeszélés azonban szürreális fordulatot vett, amikor Nyíri buzeránsokkal és 4-5 évesen nemet váltó gyerekekkel jött elő.

A politikusok részéről, így a polgármester Adorján András részéről is megvolt a szándék a betiltásra, ezt jelzi, hogy nem szavazták meg azt a javaslatot, hogy vegyék le a napirendről a betiltás kérdését.

Szabóné Kaszás Gabriella óvodavezető azonban elmondta, hogy kollégáival együtt értetlenül állnak a javaslat előtt, mert ők szakmailag meg tudják ítélni, milyen meséket vigyenek az óvodába. A pedagógiai programjukban eddig sem szerepelt semmilyen szexualitáshoz kötődő foglalkozás, ezért értelmetlennek látják ezt külön is előírni.

Kövesdi Miklós független képviselő, aki korábban az óvodaszék elnöke volt, azt is elmondta, hogy egy ilyen előterjesztéssel csak nevetségessé teszik magukat, és megkérdőjelezik az óvodai dolgozók hozzáértését.

Az ötven perces vita végén aztán az a javaslat született, hogy arról szavazzanak, az óvodavezetőnek értesítenie kell a testületet, ha „veszélyben érzi a pedagógiai program betartását”. Ezt aztán már csak egyedül a polgármester és Nyíri szavazta meg. A 444 kiemeli, hogy Nyíri Csaba 2007-től 2014-ig polgármester volt Leányfalun, régebben pedig Tarlós István alpolgármestereként és kabinetfőnökeként dolgozott Óbudán.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb