Nagyvilág

Tilos volt a csók a Kajmán-szigetek első pride felvonulásán

fotók: CaymanCompass

 

A karibi térségben fekvő, alig hetvenezres Kajmán-szigeteken tegnap, augusztus 31-én tartották meg a szigetcsoport legelső pride felvonulását. A több száz fős menet élén az LMBTQ közösség jogai mellett kiállva Wayne Panton miniszterelnök vonult egy ellenzéki képviselő, Barbara Conolly, valamint Martyn Roper kormányzó társaságában.

„Nagyon örülök, hogy támogat minket a kormány, ahogy az ellenzék és a kormányzó is mellettünk áll. Ez egy erős üzenet arról, hogy itt vagyunk, és hogy el kell fogadjanak minket. Nem számíthat a szexualitás – emberként kell azonosítani minket, nem a szexualitásunk alapján”

mondta Noel Cayasso-Smith, az eseményt szervező alapítvány vezetője. A politikusi kiállás ellenére érezhető ellenállás volt tapasztalható az első pride felvonulás kapcsán, de az útvonal mentén nem voltak tiltakozások. Cayasso-Smith külön köszönetet mondott a szélesebb közösségnek, „akik talán nem támogatnak minket, de nem jöttek ki azért, hogy kigúnyoljanak minket.”

 

 

Az esemény végén Roper kormányzó azt mondta, hogy a felvonulás egy történelmi nap a Kajmán-szigetek számára. A kormányzó tavaly szeptemberben hagyta jóvá a bejegyezett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amely legálissá tette az azonos neműek kapcsolatát a Kajmán-szigeteken.

“Ez a mai esemény egy lépés a helyes irányba. Az LMBTQ+ jogokkal kapcsolatban még van hova fejlődnünk, de lépésről lépésre haladunk”.

 

A „lépésről lépésre” egy kissé eufemisztikus megfogalmazás ott, ahol 2019 márciusában az azonos nemű párok számára is lehetővé tették a házasságot, hogy fél évvel később inkább mégis megtiltsák azt, ezt követte 2020. szeptember 4-én a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény.

A homoszexualitást a szigetcsoporton egészen 2001. január 1-ig büntették, és amikor a melegellenes törvényt hatályon kívül helyezték, akkor konzervatív csoportok és politikusok elítélték a lépést. Többen közülük összeesküvés-elméleteket gyártottak egy állítólagos “titkos meleglobbiról, amely a kajmán-szigetei értékek és a kereszténység elpusztítására törekszik”.

A homofóbia a mai napig erős, ezt pedig időnként nemzetközi botrányok is jelzik. A helyi kormány 1998-ban megtiltotta a Norwegian Cruise Line egyik óceánjárójának kikötését, mert a fedélzeten több mint 900 meleg férfi utazott. Akkor az idegenforgalmi minisztérium kijelentette, hogy nem számítanak arra, hogy ez a csoport betartaná a Kajmán-szigetekre látogatóktól elvárt megfelelő viselkedési normákat. Ezek után emberi jogi csoportok és utazási irodák is a szigetek bojkottját javasolták. 2008-ban pedig a helyi hatóságok letartóztattak egy amerikai férfit, mert egy éjszaki klubban megcsókolta a partnerét.

Nem csak a csók, de még a kézen fogva sétálás is tilos volt a mostani pride felvonuláson. Az esemény házirendjében megtiltották ugyanis a nyilvános érzelemkinyilvánítást a felvonulók számára – a helyi konzervatívok érzékenysége miatt. A döntést többen kifogásolták, köztük az a két nő is, akik sokáig a bíróságon harcoltak az egyenlő házasságért – de ez sem hatotta meg a szervezőket, és inkább nem is engedték őket felvonulni, amiért hangot adtak a döntés elleni nemtetszésüknek.

 

 

A szigorúság a járványügyi szabályokban is megmutatkozott. Kizárólag azok vehettek részt a felvonuláson, akik már kaptak oltást a koronavírus ellen, az ezt igazoló dokumentumot mindenkinél ellenőrizték. Továbbá tízezer dolláros pénzbüntetést és 2 év börtönbüntetést kockáztatott az, aki fizikai kontaktust létesített volna egy előzetesen nem regisztrált nézelődővel.

 

 

Egy vallásos csoport fellógatná a melegeket a Kajmán-szigeteken

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb