Hírek

“Theresa May elválik férjétől, hogy feleségül vehessen egy nigériai nőt”

Úgy felhúzták magukat a Nemzetközösség homofób országai azon, hogy Theresa May az LMBTQ-ellenes törvények eltörlését szorgalmazza, hogy a nigériai sajtó már ott tart, a brit miniszterelnök mindezt csak azért csinálja, mert valójában leszbikus.

 

 

Az egykori Brit Birodalomból kialakult független államok, vagyis a Nemzetközösség vezetőinek megbeszélésén Theresa May emlékeztetett arra, hogy az 53 tagország közül 36 államban még mindig kriminalizálják a homoszexualitást.

“Mélyen sajnálom, hogy ilyen törvények születtek, és hogy a diszkriminációra, erőszakra, vagy akár halálbüntetésre lehetőséget adva a mai napig léteznek. Nemzetek családjaként tisztelnünk kell egymás kultúráját és hagyományait, de így kell tennünk következetesen az egyenlőség alapértékével is – ez pedig olyan érték, amit világosan kimond a Nemzetközösség alapító okirata. Senkit sem érhet üldöztetés vagy diszkrimináció amiatt, hogy ki ő, vagy hogy kit szeret.”

May szavai rendesen kiverték a biztosítékot egy sor homofób afrikai ország vezetőinél. Számos nigériai politikus kikelt az ellen, hogy változtassanak a törvényi szabályozáson. Femi Gbajabiamila, a nigériai képviselőház vezetője “erősen kétli”, hogy ők bármilyen módosítást jóváhagynának. Az országban törvényi tiltás van érvényben, egyes tartományokban akár 14 év börtönbüntetés is kiszabható a melegekre. Helyi politikusok szerint Nigéria nem működhet angol vagy amerikai diktátumok alapján, főleg nem akarják átvenni azok társadalmi erkölcseit.

 

Theresa May és Harry herceg a Nemzetközösség vezetőinek tanácskozásán

 

A konzervatív ország álláspontját jól jelzi, hogy nigériai Guardian egyik újságírója véleménycikkében egyenesen azt állítja, hiába él May egy férfivel házasságban, valószínűleg leszbikus. És mint ilyen, bizonyára nigériai feleségre pályázik. Paul Onomuakpokpo erre vezeti vissza, hogy a brit miniszterelnök miért tette szóvá az LMBTQ jogok helyzetét.

“May közel 40 éve férjezett. Fiatal nőként nem érezte szükségét, hogy egy nővel kösse össze az életét. Most a hatvanas éveiben járva az azonos nemű házasságról prédikál. Nyilvánvaló, hogy már bánja a hibáját, hogy férfihez ment hozzá. Szívesebben lenne házas egy nővel. Vagy miért dicsőíti a homoszexualitást? Ha nem saját leszbikussága miatt teszi, akkor alattomosan szexuális perverzióra bátorít milliókat, miközben ő meg élvezi, hogy neki férje van. Ha leszbikusként nigériai feleséget szeretne találni a kormány segítségével, akkor csalódni fog. Nem talál majd párt az Egyesült Államokban sem, ami Obama időszakában az azonos nemű házasságok bástyája volt. Most azonban May már nem szívesen látott vendég Donald Trump elnöknél.”

Ugyanakkor mértékadó politikusok képesek azért kulturáltabb formában is kifejezni elutasító véleményüket. Ben Murray-Bruce szenátor szerint minden az elnökön, Muhammadu Buharin múlik.

 

Muhammadu Buhari nigériai elnök és Theresa May brit miniszterelnök

“Megvárjuk az elnök álláspontját. Ha felül akarja vizsgálni ezeket a törvényeket, akkor levelet ír nekünk, amiben kifejti, elkötelezett-e az azonos nemű házasságok kérdésében. Ha egyszer Afrika eljut a melegházasság jóváhagyásáig, ám legyen. De jelenleg lakosságunk számára ez nem elsődleges kérdés, és nem prioritás számunkra sem.”

 

 

CC header banner – 2019 júl
Previous post

Öt LMBTQ témájú klasszikus, amit nem hagyhatsz ki

Next post

Queerként outolt az amerikai énekesnő, Kehlani