Utazás

Télűző karneválozás

Az európai kultúrkör fontos részét képezik a télűző karneválok, amelyek pogány rituálékból átalakulva betagozódtak a keresztény ünnepek közé és egyben a húsvétig tartó böjtöt is megelőlegezik. Ha nem elégszünk meg a mohácsi busójárással vagy egy átlagos farsangi bulival, érdemes ellátogatni Spanyolországba, hiszen az itteni jelmezes felvonulásoknak is fantasztikus hangulata van. A mediterrán ország számos fesztiválja közül most néggyel szeretnénk megismertetni benneteket.  

Fotó: BarcelonaConnect
Fotó: BarcelonaConnect

A Barcelona közelében található Sitges városát talán nem kell bemutatni senkinek, hiszen ez az egyik legkedveltebb turisztikai célpont az LMBT turisták körében. A melegbarát város pride-ja és melegfesztiválja szinte legendás, de a téli karnevált sem érdemes kihagyni. Ha egy barcelonai városlátogatással szeretnénk összekötni az itteni utazást, annak sincs akadálya, ugyanis a két város között ilyenkor külön éjszakai buszjáratok is közlekednek. A február 2. és 10. között megrendezésre kerülő esemény csúcspontjai természetesen a Farsangvasárnapon, valamint a Húshagyókedden tartott bulik. Habár nézőként valószínűleg vastag télikabátban fogjuk élvezni a parádét, a táncosok jelmeze nem fog túl sokat eltakarni tökéletes testükből.

16594713241_142eb737d1_z
Fotó: blog.lpacarnaval.com

A Gran Canaría szigetén tartott karneválnak is van olyan eleme, amely az LMBT közösséget szólítja meg: a hagyományos királynőválasztás mellett drag queen-versenyt is tartanak a Las Palmasban rendezett eseményen. Ezeken kívül humoros énekversenyt, illetve testfestő-versenyt is találunk az egész hónapon át tartó rendezvény programjai között, amelynek egyik záróeseménye az Entierro de la Sardina, azaz „a szardínia temetése”. Ennek keretében egy hatalmas, fából és papírmaséból készült festett halat visznek végig a városon, majd elégetik. Ez a halfajta a spanyolországi karneválok szimbóluma, és elbúcsúztatásával zárul a mulatozással töltött időszak.

19_FEBRERO_-_REINA

A szomszédos Tenerife fővárosában, Santa Cruzban tartott karnevál a Rio de Janeiro-i után a második legnépszerűbb az egész világon. A fentebb felsorolt hagyományos elemek – mint a karnevál királynőjének megválasztása vagy a szardínia temetése – itt is megtalálhatóak, és a legtöbben tradicionális kosztümökben járják az utcákat naplemente után. A fesztiválnak ráadásul minden évben külön témája van, amelyet a közönség szavaz meg a karnevál hivatalos weboldalán. Idén a „Jövő világa” állt a középpontban, míg 2016. február 3. és 14. között a ’80-as éveket idézik majd meg az egzotikus sziget utcáin.

image_62117

Cádiz karneválja a velencei közeli rokona, amely abból következik, hogy a 16-17. században a két város komoly kereskedelmi kapcsolatokat ápolt egymással. Az andalúziai városban rendezett fesztivál különlegessége, hogy itt a zene áll a középpontban. A tíz napon át tartó ünnepségeken változatos produkciók sorával találkozhatunk. A chirigotas csapatai a humorukról híresek, ők szatirikus számokat adnak elő mindenféle témában, akár kurrens eseményekről is. A comparsas gyűjtőnéven futó énekesek és muzsikusok a legkomolyabbak a fellépők közül, hiszen magas szintű zenei képzettséggel bírnak és általában klasszikus darabokat játszanak. Rajtuk kívül kisebb-nagyobb kórusokkal és kamarazenekarokkal találkozhatunk az utcákon.

Legyen szó könnyed szórakozásról, fergeteges, hajnalig tartó bulikról vagy érdekes helyi hagyományokról, Spanyolország különböző tájain mindegyikből találhatunk eleget, ráadásul mivel melegbarát országról van szó, mindenki felhőtlenül szórakozhat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin