Nagyvilág

Teljes mellszélességgel áll ki Brüsszel a belgrádi EuroPride mellett

A május tizenhetedikei homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából Pascal Smet, a Brüsszel-Főváros Régióért felelős belga miniszter bejelentette, hogy jelentős támogatást kívánnak nyújtani a 2022-es EuroPride-nak, amelyre szeptember 12. és 18. között kerül sor Belgrádban.

Brüsszel-Főváros Régió nevében örömmel erősítem meg, hogy támogatjuk a EuroPride-ot” – mondta a miniszter a sajtótájékoztatón. “Egy olyan nagyszabású rendezvény, mint a EuroPride, fontos lehetőség arra, hogy biztosítsuk a queer emberek látogathatóságát, és hogy felhívjuk a figyelmet az egyenlőségért folytatott folyamatos küzdelemre. Miközben az IDAHOBIT – a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnapot ünnepeljük, az EuroPride támogatása fontos hozzájárulás, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Európa fővárosaként továbbra is vezető szerepet játszunk az LMBTQIA+ jogok melletti kiállásban.

 

 

Sajtótájékoztató Brüsszelben

 

A nyugat-balkáni régióban az LMBTQIA+ közösséggel szembeni mély egyenlőtlenség és megkülönböztetés miatt a belgrádi EuroPride  fordulópontot jelent” – mondta Marko Mihailović, a EuroPride koordinátora. “A EuroPride lehetőséget nyújt az európaiak számára, hogy kifejezzék szolidaritásukat az LMBTQIA+ közösséggel, és támogassák őket az egyenlőségért folytatott hosszú küzdelmükben, amely két évtizeddel ezelőtt, 2001-ben kezdődött az első Belgrád Pride-dal.

A belgrádi EuroPride keretében egy nagyszabású emberi jogi konferenciára is sor kerül. “Konferenciánkon az emberi jogok területén elismert szakértők vesznek részt” – magyarázta Goran Miletic, a EuroPride egyik koordinátora. “A konferencia célja, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a érdekelt felekkel, helyi és nemzetközi politikusokkal és döntéshozókkal arról, hogy hogyan járulhatnak hozzá a az egyenlőség és az igazságosság megerősítéséhez az LMBTQIA+ közösség számára a nyugat-balkáni régióban.

Marko Mihailović-csal mi is készítettünk interjút, néhány nappal azután, hogy kiderült, Belgrád rendezi a 2022-es EuroPride-ot. Az egykori beszélgetés itt olvasható el:

 

“Biztosak vagyunk abban, hogy a 2022-es EuroPride történelmi esemény lesz”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb