Lifestyle

Teljes átalakulás – Kezdj hozzá most!

Nyolc hónap – ennyi van még 2020 júniusáig. Vagyis igazán nem mondhatod azt, hogy nincs elég időd összehozni a jövő évi strandformát. De tudod mit? Ne is a strandforma legyen igazán a cél, hanem egy egészségesebb, fittebb test – a nagyobb bicepsz, a formásabb vádli és a kockás has pedig csak a ráadás, a hab a tortán. Bár a tortákkal inkább csak óvatosan!

Minden kezdet nehéz

Igen, ez így van. Az elején gyakran lesz izomlázad, pont ezért is javasoljuk, hogy fokozatosan kezdj bele az edzésbe. Nem az a cél, hogy két hét után megutáld az egészet és otthagyd.

 

 

Ha nincs semmilyen sportmúltad, mindenképpen kérj edzői segítséget! Egy jó személyi edző felméri, hogy milyen állapotban vagy, és annak megfelelően építi fel az edzésterved. Megtanít rá, hogyan melegíts be, megfelelő súlyokat és eszközöket választ neked, ha nem leszel képes egy-egy feladatot elvégezni, mutat egy könnyebb alternatívát. Az edzés végén pedig segít a helyesen végzett nyújtásban.

Ha van sportmúltad, akkor könnyebb helyzetben vagy. Van már tudásod, amit használhatsz, de érdemes lehet ilyen esetben is legalább egy-két alkalomra edzőt fogadni, hogy ellenőrizzétek, helyesen mennek-e a technikák. Az edzéshez kapcsolódó tudásanyag is napról napra bővül és fejlődik – lehet, hogy az öt, tíz vagy akár húsz évvel ezelőtti metódusokról mára kiderült, hogy nem hatékonyak. Bár a tested, az izmaid több mindenre emlékeznek, mint hinnéd, a helyes kivitelezést mindig érdemes ellenőriztetni egy külső, szakértő szemmel.

Tudatosan építkezz!

Először is határozd meg, hogy pontosan mit szeretnél elérni: fogyás, szálkásodás, izomtömeg-növelés, fizikai jóllét? A célnak megfelelően válassz edzőt, sportot, heti edzésmennyiséget, valamint diétát.

Mivel ennyi mindent képtelenség lenne belesűríteni egyetlen cikkbe (de még egyetlen könyvbe is), ezért most csak a fizikai jóllét növeléséről fogok írni – arról, hogyan kezdj bele, mit érdemes csinálni, milyen változásokat fogsz észlelni.

Edzés és táplálkozás

Tegyük fel, hogy az elmúlt években nem sportoltál, mellette pedig ülőmunkát végeztél. Ebben az esetben ne egy szigetkörrel indíts. Az ízületeid nincsenek hozzászokva a terheléshez, az izmaid egy jó része berövidült a sok üléstől, mások pedig megnyúltak és talán alul is működnek. Ezért az első hetekre leginkább pilates-t, gerinctornát és stretchinget ajánlunk, illetve azt, hogy kezdj el többet sétálni vagy járj biciklivel munkába. A felsorolt óratípusok segítenek megerősíteni a törzsizmaidat, amik valószínűleg nincsenek a legjobb állapotban. A tartásod javulni fog, és mivel a mozgások a törzsből indulnak ki, helyesebben fogsz tudni futni, emelni, vagy éppen dobni.

Már az elején lemehetsz a konditerembe is, de mindenképpen kicsi súlyokkal kezdj dolgozni – az ízületeidnek idő kell, amíg hozzászoknak a megnövekedett terheléshez. Valamint kis súlyoknál tudsz igazán odafigyelni a technikára, felépíteni a mozgásaidat, elkerülve így a sérüléseket.

 

 

Érdemes lehet kipróbálni a TRX-et már az elején. Ezt az edzésformát használják rehabilitációban is, de biztosan állíthatjuk, hogy nem tudsz eljutni olyan szintre, amikor ne okozna már többé kihívást az eszköz használata. Szinte végtelen számú gyakorlatot lehet vele kivitelezni, ha pedig helyesen csinálod a feladatokat, kőkemény törzsizomzatot fejleszthetsz vele.

Ha csak a fizikai jóllét a cél, érdemes kipróbálni rendszeresen új óratípusokat és sportokat. Idővel menj le a Margit-szigetre futni egy kört (vagy ha megy, kettőt), menj el egy funkcionális köredzésre, vagy próbáld ki a falmászást. Utóbbi tökéletes a hát- és törzsizmok erősítésére.

Hamar észre fogod venni a pozitív hatásokat: kevésbé fogod kapkodni a levegőt lépcsőzésnél, jobban fogsz aludni, több energiád lesz, és például az ágyban is jobban fogod bírni a strapát – ami azért, valljuk be, elég jó dolog.

Bár akkor is érezni fogod az előbb felsoroltakat, ha nem változtatsz az étkezéseden, de bolond lennél egy rossz diétával elrontani a kőkemény munkád. Nem mondjuk, hogy minden károsat száműzz egyből az étrendedből, de mindenképpen érdemes visszafogni őket. Egyél kevesebb finomított szénhidrátot, cukrot, egyél több zöldséget, akár nyersen is, figyelj oda a fehérjebevitelre (túlzásba nem kell esni), és igyál sok vizet. Hagyd el a cukros üdítőket: készíts limonádét otthon, főzz teát vagy igyál kávét.

Minden új szokás rögzüléséhez idő kell: van nyolc hónapod, hogy jövő nyárra fitt legyél. Ha megfogadod a cikkben írtakat, biztosan alakulni fog a tested, jobban fogod bírni a fizikai terhelést, kiegyensúlyozottabb és boldogabb leszel. Az elején talán nehéznek fog tűnni, de hamar élvezni fogod a pozitívumait. Kezdj bele most, és tarts ki!

Zsebedits Patrik

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb