Egészség

Tej és tejtermékek – fogyasszuk vagy sem?

A tej és a tejtermékek fogyasztása a közhiedelemben az egészséget támogató élelmiszerként van jelen már nagyanyáink kora óta. Sokan még a frissen fejt tej ízére is emlékeznek és az iskolatej fogalma is megannyi olvasónk számára ismerős lehet. A reklámdömping, az üzemi termelés és az elérhető árfekvés miatt ezeknek a termékeknek a fogyasztása a legtöbb háztartásban napi szinten történik. Nem is csoda, hiszen a legtöbb hazai étel elkészítéséhez szükséges összetevők és sokan a tejből készült desszertek fogyasztásával édesítik meg mindennapjainkat. A kérdés azonban felmerülhet: vajon támogatjuk szervezetünk egészséges működését a tej és a tejtermékek fogyasztásával? A tudatosabb élet felé vezető úton most erre a kérdéskörre derítünk fényt.

Igazi tápanyagbomba

A minőségi, termelői tej és a natúr tejtermékek fogyasztásának nagyon sok pozitív hatása lehet az egészségre. Elsősorban kiváló teljes értékű fehérjeforrások: zsírszázaléktól függően 3-6 gramm fehérjét tartalmaznak, valamint gazdag B-vitaminokban (különösen B2, B5 és B12), de a D-vitamin és az ásványi anyagok közül a kálium és kalcium is kiemelkedő mennyiségben van jelen bennük. Mindezek a tápanyagok nagy bioelérhetőséggel rendelkeznek a tejben és a tejtermékekben, ami azt jelenti, hogy a felszívódás során a tápcsatornán keresztül hatékonyan kerülnek a véráramba. Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően a tej és a tejtermékek támogatják az izomtömeg fenntartását, a csontok szilárdságának megőrzését, a szív, az idegrendszer és a hormonháztartás egészséges működését sok egyéb más mellett. Az élőflórás tejkészítmények, mint a joghurt és a kefir számtalan élő baktériumot, azaz probiotikumot tartalmaznak, amelyek kedvezően befolyásolják a bélrendszerünk, s ezáltal az egész szervezetünk egészségét.

 

Fotókredit: Depositphotos

 

Vigyázat, gyulladás!

Az állati eredetű élelmiszerek mindig kétélű fegyvernek számítanak, hiszen a pozitív hatásaik mellett legalább annyi negatívum is köthető hozzájuk. A tejtermékek túlzott fogyasztása krónikus gyulladáshoz vezethet, amely beindítja az oxidációs, azaz sejtelhalálos folyamatokat a szervezetben. Ezek elkerülése kulcsfontosságú, hiszen az öregedés, a hozzá tartozó népbetegségek és maga a halál is az oxidációs és gyulladásos folyamatokhoz köthetőek.

Az aknés, pattanásos és ekcémás bőrűek különösen figyeljenek oda a tejtermékek fogyasztására, hiszen a fent említett gyulladás miatt ezeknek a bőrbetegségeknek a tünetei felerősödhetnek. Helyette válasszuk inkább a növényi tejből készült opciókat! Egy fehérjében gazdag alternatíva például a szójatej, mely kalciummal dúsítva vetekszik a tápértékében szinte azonos tehéntejjel és még a globális felmelegedést is lassíthatjuk a fogyasztásával.

Csak a teljes értékűt!

A tejtermékek közül a teljes tej vagy a magas zsírtartalmú joghurt és kefir kiváló választásnak bizonyulhat, hiszen a zsírtartalmukhoz köthető a probiotikumok, a vitamin és az ásványi anyagok mennyisége és azok megfelelő mértékben való felszívódása is. Azonban feldolgozott társaik, mint a tejföl, tejszín és desszertkészítmények már kevésbé tartoznak az egészséges opciók közé. A feldolgozás alatt ezek a készítmények elveszítik az értékes probiotikumjaikat, valamint ezeknél a termékeknél a telített zsírtartalom már többet árt, mint használ, és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Tehát a jól ismert márkák által kínált, cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel édesített tejkészítmények, joghurtok, pudingok, krémtúrók nem teljes értékű tejtermékek, és fogyasztásukkal nem kedvezünk az egészségünknek.

Készítsd el otthon!

Azonban ahelyett, hogy teljesen lemondanánk ezekről az élvezetekről, inkább készítsünk magunknak igazi gyümölcsjoghurtot idény jellegű gyümölcsökkel ízesítve, melyhez hozzáadhatunk müzlit és különböző dióféléket és magvakat is. Az egészséges ivójoghurt elkészítéséhez használjunk joghurtot vagy kefirt, adjuk hozzá kedvenc gyümölcsünket, édesítsük datolyával és turmixoljuk le! A termelői túróból készült home-made körözött is sokkal finomabb – adhatunk hozzá a szezonját élő kaprot is! Így megbizonyosodhatunk arról, hogy semmilyen adalékanyagot és felesleges cukrot sem tartalmaznak az általunk elkészített tejes finomságok.

Összefoglalva, a tej és a tejtermékek fogyasztása számtalan élettani előnnyel jár és a benne lévő tápanyagok nélkülözhetetlenek az életfunkcióink fenntartásához. Azonban a mennyiség, minőség és fajta, mint minden más élelmiszernél, itt is döntő fontossággal bír. Ha tehetjük, részesítsük előnyben a hazai őstermelők termékeit, együnk kevesebbet, de minőségibbet, és nem utolsósorban használjuk a kreativitásunkat: készítsük el kedvenceinket otthon is többféle formában a gyümölcsök és zöldségek színes kavalkádjával megbolondítva!

Kiss Milán

Instagram: @the_healthpolymath

Ez a cikk a Humen Magazin márciusi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb