Itthon

Tégy meg ennyit magadért és menj el szavazni!

Azt nem ígérjük, hogy a szavazófülke függönye pont ilyen lesz, de bátran rajzolhatsz szivárványzászlót is a népszavazásos ívre, ha épp azt szeretnéd

 

Akik követik a közéleti történéseket, azok mostanra tudják, hogy miért fontos a mai országgyűlési választás, és hogy az ezzel egy időben zajló népszavazáson miért is kell érvénytelenül szavazni. Ők ma jó eséllyel elmennek szavazni és nekik akár nem is fontos tovább olvasniuk. Azokhoz a magyar LMBTQ emberekhez szólunk most, akik ma otthon maradnának.

Ha te ma mégsem akarsz nekiindulni szavazni, mi arra biztatunk, hogy tedd meg!

Ha másért nem, saját magadért tedd meg! Még kapkodnod sem kell, este hétig nyitva vannak a szavazókörök.

Sokszor hallani sokaktól, hogy mennyire rossz ma Magyarországon leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transzneműként élni. Ez sok tekintetben igaz. De ha ma otthon maradsz, akkor a távolmaradásoddal szentesíted mindezt, amiben most élünk, és utána hiába kommentelsz mérgesen a közösségi médiában négy évig: nem fotelforradalmárokra van szükség, hanem csupán arra, hogy mindenki éljen az alkotmányos jogával, és mondjon véleményt a jövőről.

 

Radványi Viktória / fotó: Bielik István

 

Az elmúlt időszakban több LMBTQ emberrel beszéltünk a választásokról. Közülük talán Radványi Viktória, a Budapest Pride elnöke fogalmazta meg a legvilágosabban:

„Amikor én nem mondok valamiről véleményt, akkor más mond helyettem véleményt.”

„Minden választópolgárnak hatalma van. Ha lakossági fórumokon vagy aláírásgyűjtéseken minél több LMBTQ választópolgár mondja azt, hogy arra a jelöltre fog szavazni, aki a legjobb ajánlatot teszi az LMBTQ közösségnek, vagy ha megkérdezik, hogy az ő életüket hogyan tudják jobbá tenni, azzal a politikusokat rákényszerítjük, hogy legyenek gondolataik a témát illetően.

El kell menni szavazni. Amikor én nem mondok valamiről véleményt, akkor más mond helyettem véleményt. A választási eredmény nem az összes választásra jogosult polgár véleményének a szintézise, hanem azon polgárok a véleményének az összesítése, akik el is mentek szavazni. Mindenkinek számít a véleménye. Akármennyire torz vagy diszfunkcionális a magyar választási rendszer, el kell mondani a véleményünket.

Nem gondolom, hogy egy választáson való részvétel megváltja a világot, de egy nagyon jó kezdet.
Ha egy olyan országgyűlési képviselőt választanak meg, aki elméleti szinten pozitívan szokott nyilatkozni LMBTQ témákban, az nem azt jelenti, hogy soha nem kell majd petíciót címeznünk neki, vagy tüntetni az irodája előtt. Lehet, hogy kell majd. És ez nem baj. Ez csak azt jelenti, hogy az állampolgárok ismerik az eszközeiket és tudnak élni velük.”

 

Sebián-Petrovszki László / fotó: Bielik István

 

Leültünk beszélgetni három nyíltan meleg magyar politikussal, hogy ők hogyan látják LMBTQ emberként a jövőnket. Sebián-Petrovszki László országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója mindenkit kitartásra és a melegsége megélésére buzdít:

„Kiegyenlített a verseny és ha lehet ilyet kérni, azt üzenem, hogy mindenki menjen el szavazni, mert lehet, hogy tényleg csak néhány szavazaton fog múlni. Borzasztó ritkán adódik olyan lehetőség, mint az április harmadikai.

Hadd hivatkozzak egy kicsit a saját példámra. Egy vidéki kisvárosból, átlagos családból jövök, egy olyan mikrokörnyezetből, ahol nekem sok szempontból el kellett volna buknom a vágyaimmal és azzal is, hogy meleg vagyok. Nagyon sok minden az ellen szólt, hogy én boldoguljak ebben az országban, mégis sikerült valahogy és boldog életet valósítottam meg. Hiszem azt, hogy ez nem egyedi eset, nem én vagyok a fehér holló, hanem ez létezik.”

„Vannak buktatók és nehézségek, de én mindenkinek azt mondom, hogy csak ez az út létezik, mert bármilyen más út, a titkolózás, a meghunyászkodás, az elmenekülés lehet, hogy rövidtávon kifizetődik, de hosszú távon mindig a rosszabb út lesz.”

 

 

Barabás Richárd / fotó: Bielik István

 

Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere, a Párbeszéd szóvivője szerint ha nem tetszik az, ahogyan élünk, akkor muszáj cselekedni. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek politizálnia kell, de a saját környezetünkben a véleményünk őszinte felvállalása már nagyon sokat hozzá tud járulni ahhoz, hogy a politika, a jogszabályok és a nagy rendszerek, amelyekben vagyunk, átalakuljanak. Ne elszenvedői legyünk az életünknek, hanem formálói!

„Hogy 2022-ben ilyen népszavazási kérdéseket fel lehet tenni Magyarországon, az annyira maradi, ócska és hamis. A gyűlölettel szemben nagyon nehéz racionális érveket felsorakoztatni és iszonyatosan fárasztó úgy tenni, mintha ez valódi vita lenne. Ez nem valódi vita. Egyik oldalon a gyűlöletkeltő ostobaság van, a másik oldalon pedig emberek szeretnének normális életet. Jó, hogy nem arról írunk ki népszavazást, hogy lehessen-e az iskolákban azt tanítani, hogy lapos a Föld.”

 

Turgonyi Dániel / fotó: Bielik István

 

Turgonyi Dániel, Óbuda szociális és lakásügyekért felelős alpolgármestere, aki a közelmúltig a Momentum LMBTQ munkacsoportját vezette, úgy látja, minden otthonmaradás egy elveszett szavazat a mindenkori rendszerrel szemben.

„Baromi sokat tudunk veszíteni, ezért iszonyatosan fontos venni a fáradságot, mert nem olyan nehéz elmenni szavazni. Tizenöt perc az ember életéből. Elmegy kutyát sétáltatni vagy lemegy egyszerűen sétálni, bedobja a szavazólapot az urnába és kész. Én ezt állampolgári kötelességnek fogom fel. De tudom, hogy valakinek a távolmaradás az opció, mert könnyebb nem gondolni rá. De nem folytathatunk struccpolitikát, hogy nem vesszük figyelembe, hogy mi történik az országban, és akik LMBTQ emberként otthon maradnak a választás napján, azok konkrétan leokézzák azt, ami most folyik. És ők is nagyon sokat fognak veszíteni a következő négy évben, ha minden marad úgy, ahogy van.”

 

Ha bizonytalan vagy abban, hogy elmenj szavazni este hétig, kattints ezekre az interjúkra, amelyekben négyen mondják el azt, hogy te mit tehetsz azért, hogy megváltozzon a magyar LMBTQ emberek helyzete. De a legfontosabbat összefoglaljuk röviden: menj el szavazni.

És nyugi, nem leszel egyedül: a szavazókörökben rengeteg LMBTQ szavazatszámláló dolgozik ezekben a percekben is a választások tisztaságáért.

 

 

Rengeteg LMBTQ szavazatszámláló dolgozik majd a választások tisztaságáért

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb