Életmód

A Távol-Kelet különleges világa

Az európai ember számára mindig különösen érdekes a miénktől teljesen eltérő ázsiai kultúra, legyen szó vallásról, ételekről vagy akár lakberendezésről. Ha a Távol-Keletre gondolunk, már a kifejezés hordoz magában egy csipetnyi egzotikumot. A kínaiak lakberendezése, akárcsak az egész életük, a hagyományok tiszteletén és az aprólékosan kidolgozott filozófián alapul.

A kínai lakberendezési stílus alapja a rendezettség és a kifinomultság. A természet és a fény harmóniájának megteremtése érdekében a kertet jó időben összekapcsolják a belső térrel rizspapírból és bambuszból készült tolóajtók segítségével. A lakás berendezésében fontos szerepet játszanak a fengsuj (angolos átírással: feng shui) elvei is, melyeket a csi megfelelő áramlásának elősegítésére minden esetben szem előtt tartanak. Ezért nincsenek túlzsúfolt terek, nem találunk felesleges, felhalmozott tárgyakat. A japán stílustól eltérően a kínai annál sokkal díszesebb, harsányabb és szabadabb.

A színvilágra a klasszikus vörös, fekete és arany kombináció a jellemző, de a visszafogottabb irányzatban a cseresznyevirág-rózsaszín, a bambuszzöld, a bézs, a pasztellsárga és a kék színek a meghatározóak.

A falak sok esetben fehérek, ezáltal tágítják a teret. Általában üresek, de díszítheti őket néhány jellegzetes szimbólumot ábrázoló kép vagy tábla. A gazdag kínai motívumvilág leggyakrabban alkalmazott elemei a növények, azon belül is a virágok, az állatok, a sárkányok és az írásjelek.

A padló általában világos színű fából vagy bambuszból készül. Szőnyeg teljesen autentikus otthonokban nem fordul elő, azonban modernebb lakásbelsőkben a hálószobában vagy a nappaliban találkozhatunk gyékényből vagy tengerifűből szőtt darabokkal. Hidegburkolatként, például a fürdőszobákban a mészkő használata jellemző.

Kedvelik a természetes anyagokat, kifejezetten alacsony kialakítású bútoraik fából készülnek, melyek általában részletgazdag, kézzel készített alkotások. Ezek anyagául többnyire rendkívül sötét fákat, például wengét, mahagónit, cseresznyét vagy kőrist választanak, de néhány esetben nagyon világos, nyír vagy bükkfa darabok is előfordulhatnak. A szekrényekre a zárt tárolási mód jellemző. Rengeteg diszkrét és rejtett tároló áll rendelkezésre a rend folyamatos fenntartásának elősegítésére. Ilyenek a ruhásszekrények, a komódok és a szekreterek. A kárpitos bútorok a lehető legegyszerűbb formavilágot képviselik, kevés díszpárna alkalmazásával. A székek is igen egyszerűek, alkalmanként ezek szerepét földre helyezett párnák látják el.

Távol-keleti otthonban függönyöket ritkán láthatunk, ezeket különböző papírból vagy bambuszból készült rolókkal helyettesítik.

A kínaiak a selyemről, a porcelánról és a papírról híresek a világ minden pontján, így nem véletlen, hogy náluk is közkedveltek az ezekből készült kiegészítők, mint a selyemtapéta, a porcelán teáskészletek, tányérok és vázák, valamint a rizspapír paravánok és lámpák.

A konyhából nem hiányozhatnak a gyékényből vagy bambuszból készült tányéralátétek, a fekete-fehér szögletes formájú porcelán étkészletek, a nyílt lángú tűzhely és egy méretes wok sem.

A fürdőszobában a kád használata jellemző. Ez lehet hosszú vagy egészen rövid, akár kerek ülőkád, melyet sok esetben a padlószintbe süllyesztenek. Itt is megjelenik a fa padló- vagy falburkolat, esetleg kádkilépő formájában. A natúr színek használata és a fa anyag a természetközeliséget idézi meg, ezáltal igazi wellness élményt nyújt a munkából fáradtan hazaérő tulajdonos számára.

Ha neked is tetszik a távol-keleti hangulat és szívesen becsempésznél egy parányi kínai életérzést az otthonodba, megteheted néhány különleges kiegészítő, lámpa, paraván, váza vagy egyéb dísztárgy alkalmazásával. Remek boltok vannak, ahol számos gyönyörű tárgyat tudsz beszerezni. Ezek nagy valószínűséggel nem is jönnek majd szembe minden ismerősöd lakásán. De vigyázat, az egzotikus csecsebecsék könnyen függőséget okozhatnak!

Hompok Melinda 

Home Design Studio

Previous post

Nemzetközi felháborodás a dél-koreai hadsereg melegüldözése miatt

Next post

A meleg ikrek, akiket szenteltvízzel öntött le az anyjuk, hogy kigyógyuljanak