Kultúra

Tavaszi zsongás kékben

Sokaknak jól áll, sokan idegenkednek tőle, ám ennél jóval többen vannak azok, akik szeretik, viselik az ég és a tenger végtelen sok árnyalatában felbukkanó kék színt. Áprilisi összeállításunkban bemutatjuk a kék variálhatóságát az ismert divatházak tavaszi kollekcióinak segítségével.

Ki ne ismerné Az ördög Pradát visel című filmből Miranda Priestley nagyszerű monológját, amelyben kioktatja vadiúj asszisztensét és keményen bírálja az ő nem éppen sikkes, kék pulóverét. „Odamegy a szekrényéhez és kiveszi ezt a ronda kék pulóvert. Azt üzeni a világnak, hogy komolyabban veszi magát annál, mint hogy az öltözködéssel törődjön. De fogalma sincs róla, hogy ez a pulcsi nem csak kék, de nem is türkiz, nem azúr, hanem égszínkék. Nyilvánvalóan arról sincs fogalma, hogy a 2002-es Oscar de la Renta kollekció égszínkék ruhákból állt, és Yves Saint Laurent maga is égszínkék dzsekiket tervezett. Hamarosan nyolc további kollekcióban bukkant fel ez a szín. Valamivel később kiskereskedelmi hálózatba került, onnan valamilyen tragédia folytán a turkálóba, ahonnan maga kihalászta. Ez a kék szín dollármilliók és kemény munka jelképe. Roppant mulatságos, hogy épp maga idegenkedik a divattól, miközben olyan holmit hord, amit mi választottunk ki az ön számára, mi, akik itt vagyunk. Egy halom ’cuccból’.” Jöjjön egy halom cucc, amiből kihalászhatjuk a tökéletes kék darabokat!

Felhők felett

Alexander Wang sikere hihetetlen merészségében és egyedi látásmódjában rejlik. Igazi kísérletező hírében áll, amit szezonról szezonra megújuló kollekcióiban elhoz nekünk. 2017-es tavaszi ruháit lazaság és óceánparti hangulat lengi körül. Printelt pólói és pulóverei a tenger és az ég színében jelennek meg, felhős motívumai pedig a határtalan szabadság érzéséről mesélnek. Tökéletes választás lehet, ha egy sötét nadrággal vagy sorttal és mintás tornacipővel kombinálod.

Halmozd a mintákat!

Az igazán bevállalós pasik idén gondolkodás nélkül felveszik a virágmintás ingeket. Nyilván ehhez kell egy nagy adag önbizalom és az, hogy a kiválasztott mintázatú darab színei harmóniában legyenek szemünk, hajunk és bőrünk árnyalatával. A Bally kollekciójában igazán merész párosításokra bukkanhatunk. A fent említett ingeket virágos hímzésekkel díszítették, ezt pedig fehér foltos, – urambocsá’ – kihipózott farmerrel tették feledhetetlenné. Nagyszerű példa a kék egyedi felhasználására, próbáld ki!

A tengerészek stílusában

Egy magára valamit adó férfi ruhatárából nem hiányozhat a klasszikusnak számító kék-fehér csíkos póló. Ezt az elterjedt darabot idén tavasszal a Belstaff tervezői egy hajóskapitányokat idéző, kétsoros, aranyozott gombozású kabáttal, feltűrt szárú, homokszínű nadrággal és kötött sapkával társították. Az északi tengerpartok hangulata és öltözködési stílusa kiválóan visszaköszön egy ilyen szettben.

Farmert farmerrel

A farmer egyszerűen elpusztíthatatlan. Számtalan felhasználási módja és formája van, szinte minden alkalomra és alakra illik. Sokan éjjel-nappal ebből az anyagból készült nadrágot és kabátot hordanak, ami kockázatos, mert nagyon unalmassá tehetik a megjelenésünket. Nagyszerű felhasználási ötlettel rukkolt elő ebben a szezonban J. W. Anderson, aki sötétkék bomberdzsekivel vitte kifutóra a térd alatt végződő farmerkabátot, ehhez pedig kék-fehér

csíkos pulcsit és fekete nadrágot adott modelljeire. Érdemes hozzá egy színben eltérő, meghökkentő formájú cipőt vagy bakancsot és egy ultramodern napszemüveget választani. Így egy egészen különleges szettel gazdagíthatod az utcai öltözködés igencsak változatos világát.

Egyéniség a tömegben

A letűnt korok viseletét, a szocializmus gyári munkásainak egyenruháit idézte meg 2017-es tavaszi kollekciójában a brit divat nagyasszonya, Vivienne Westwood. Szürkéskék kezeslábasa az igazán bevállalós srácok kedvenc viselete lehet egy napos tavaszi délutánon. Tény, hogy ehhez a darabhoz elengedhetetlen a vékony, magas testalkat, ám aki ilyen adottságokkal rendelkezik, az bátran húzzon magára egy hanyagul kigombolt, kék szabászati csodát.

Stílusos tavaszt kívánunk mindenkinek!

Szakács Gábor

gaborszakacs.blog.hu

Fotók: Bally, J.W.Anderson, Vogue

Previous post

"Iszlám terápiával" gyógyítanák a homoszexualitást ázsiai tudósok

Next post

Videó - Kétapukás szivárványcsaláddal reklámoz a legfrissebb Google Home reklám