Életmód

Tavaszi trendek, avagy mit hordjunk a szezonban – A ‘90-es évek visszavág

1991-es születésű srácként engem idén ér az a sokkoló élmény, hogy azok a tárgyak, színek, stílusok és persze viseletek, melyek közt felnőttem, kezdenek megújult formában visszatérni. Nincs is ezzel semmi gond, múlik az idő. Az öröm az ürömben pedig a kellemes emlékek megidézése és az 1990-es évtized által teremtett ruhák és kiegészítők merész színvilágának és mintákban való gazdagságának visszatérése a boltok polcaira. 

A szubkultúrák ragyogása 

Decemberben volt alkalmam beszélgetni Michael Lavine fotográfussal, aki meglehetősen komoly pályát tudhat maga mögött, hiszen egykori stúdiója a legendás CBGB bárra nézett New Yorkban, ahol mint ismeretes, a ‘80-as és ‘90-es évek ikonikus zenészei fordultak meg nap mint nap. Michael olyan hírességeket fotózott, mint Iggy Pop, Kurt Cobain vagy David Bowie. Miért hoztam fel mindezt egy alapvetően a tavaszi trendekre fókuszáló írásban? A fotós ugyan a ‘90-es évek elején a grunge, soul pop és egyéb alternatív zenekarok image-fotózásaival töltötte munkaidejét, de 1994 magasságában megindult a hip-hop szekere, és az ezzel a zenei irányzattal is járó, lezser, sportosabb öltözködési kultúra.  

Mert igen, a zene rengeteg dolgot meghatároz az életünkben, így a ruhatárunk összeállítását és a trendeket is. Így lehetséges az, hogy a fast fashion szabályaihoz alkalmazkodva ugyan, miszerint egyszerre több trend és stílus is megfér egymás mellett egy szezonon belül, de visszatért a punkhoz és a grunge-hoz köthető kockás nadrágok tengere  – természetesen slim fit kialakításban – , vagy a lazább, bővebb fazonú darabok, amelyeket a korábban is említett hip-hop közegből kölcsönöztek. 

HIVszűrés.hu fejléc banner

A “trash” az új fekete? 

A second-hand üzletek virágzása mellett nem mehetünk el szó nélkül, melyek jelenlegi fénykora az utóbbi években összefonódott a hipster jelenséggel és a trash, valamint giccs kettősének különleges egyvelegével, egyúttal megadva az igazi ízét a vintage, valamint a ‘90-es években must-have ruhák és kiegészítők csábító vonzerejének. Gondoljunk csak az övtáskákra, harsány színvilágú orkán anyagból készül kabátokra és dzsekikre, valamint a sneaker kultúra egyre növekvő hadára! Ez a csapásirány valószínűleg 2018 tavaszát, sőt, még a nyári napokat is átszövi majd, hiszen a fesztiválok általában ráerősítenek az aktuális trendek eltérő mutációinak bővítésére. 

Milánó – szeptember 20: Atsushi Nakashima show a milánói divathéten

Az internet népe is ezt nyomja 

Az igazi influencerek az olyan kaliberű hírességek, mint Beyoncé, Rita Ora vagy az éppen debütáló albumának elsöprő sikerében lubickoló Dua Lipa. Na és persze ott vannak a srácok is – habár alapos kutatásom alapján a férfiak egyre több ruhát dobnak le magukról az izmaik középpontba helyezése végett. Ettől függetlenül tökéletes példa lehet Will Smith, aki egykori sorozatában kertésznadrágot viselt egy gazdagon mintás inggel párosítva, ma pedig a több milliós követői táborral rendelkező Justin Bieber posztol képeket hasonló összeállításokról. Apropó, ingek! 2018 tavasza kétségtelenül a nem épp visszafogott printekkel megáldott felsőkről fog szólni. A színekben és részletgazdagságban egyaránt bővelkedő viseletek hamarosan a boltok polcait is meghatározzák. Ráadásul Jeremy Scott egy hónappal ezelőtt bemutatott férfi kollekciója már azt is sejteti, hogy az őszi-téli szezon sem a feketéről és a barna különböző tónusairól fog szólni. 

Ne essünk túlzásokba! 

Habár a ‘90-es éveknek a matchy-matchy forradalom egyik tetőpontját “köszönhetjük” – miszerint ha például piros ruhadarabokat veszel fel, akkor a kiegészítőidnek színben és tónusban egyeznie kell velük –, érdemes elkerülnünk a túlzásokba forduló és olykor mesterkélt párosításokat. Mindenekelőtt meg kell tanulnunk elvonatkoztatni a kifutón látottak teljes körű másolásától (ez egyébként a próbababákon látható szetteket is illeti), hiszen a kontexusból kiindulva sok esetben a hétköznapokkal kevésbé összeegyeztethető vagy kevéssé praktikus párosításokkal találkozhatunk. Bőven elég, hogy csak inspiráljanak a szettek! 

Július 12,, 2017: Ovadia & Sons Show a New York-i divathéten

Megfeleljünk vagy engedjük el? 

 Ahogy azt egy korábbi cikkemben is kiemeltem, a trendek relevanciája bizonyos szempontból megkérdőjelezhető, hiszen attól, hogy egy fazon a 2018-as tavasz-nyári kollekciók egyik “elengedhetetlen” darabjává válik, még nem biztos, hogy jól is áll. Így minden vásárlás előtt érdemes mérlegelni, hogy az adott kreáció mennyire építhető be a ruhatárunkba. 

Csalár Bence 

Previous post

A tetovált srác – Tintatengeren innen és túl

Next post

Börtönbe megy a HIV-gyógyszerekkel visszaélő amerikai befektető