Hírek

Társkeresőkön nyomoznak a meleg katonák után

Egyre növekvő felháborodással kell szembenéznie Jang Jun-kyu tábornoknak, a dél-koreai hadsereg vezető tisztségviselőjének, miután napvilágra került, hogy a tábornoki kar jóváhagyásával közösségi oldalakon és társkereső applikációkón nyomozás indult a katonák szexuális orientációjával kapcsolatban.

Köszönhetően a kommunista diktatúra Észak-Korea szomszédságának Dél-Koreában minden felnőtt férfinak kötelezően részt kell vennie két éves katonai kiképzésben. A hadsereg belső szabályzatát évtizedekkel ezelőtt nyugati országokról másolták, amelyek akkoriban sorra tartalmazták a homoszexuális magatartás tiltását. Míg azonban a másolt nyugati országokban mára e kitételt javarészt megszüntették, Dél-Korea továbbra is hordozza.

A meleg katonák utáni nyomozás állítólag az után indult be, hogy két állományban lévő katona feltöltötte közösülését egy honlapra. Az azóta tartó kutatás során legalább húsz férfit buktattak le és állítottak hadbíróság elé a szabályzat megszegéséért.

Dél-koreai emberjogi szervezetek egybehangzóan elítélik az eljárást. “Úgy kezelik e férfiakat, akik éveken át hazánkat védik, mintha bűnözők lennének és a legnagyobb megaláztatással kell szembesülniük – elveszik emberi méltóságukat” – olvasható közleményükben.

A dél-koreai hadsereg szóvivője elismerte, hogy több katona is eljárás alatt áll, azt azonban tagadta, hogy a vezérkar által jóváhagyott nyomozás indult volna.

(Gaystarnews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb