Kultúra

Tarolnak a Tumblr felületén az LMBTQ párok

Egy felmérés szerint a Tumblr felületének 100 legkedveltebb párosának több mint 70 százaléka az LMBTQ közösség tagja. Az viszont elgondolkodtatja a rajongókat, hogy vajon akkor a televízió képernyőjén miért nincsen ennek megfelelően még több azonos nemű pár?

A rajongók körében igencsak elterjedt a „shippelés”, vagyis az, amikor a rajongók filmekből, sorozatokból, könyvekből vagy más fandomokból preferálnak egy adott párost – legyen az valós vagy csupán az ő képzeletük szüleménye. Ez a Tumblr felületének nagy részét teszi ki, amelyet a statisztikák szerint leginkább a 18 és 29 év közötti korosztály használ – számol be róla a Pink News.

 

Michael Sheen és David Tennant a Good Omens című sorozatban.

 

Minden évben készítenek felméréseket a megosztott tartalmakról, így az idei, 2019-es év sem maradhatott ki, hogy képet adjanak arról, vajon mi áll a Tumblr középpontjában. Ez pedig nem más, mint a queer párokról készített bejegyzések.

A bejegyzések írása, a megosztások, a lájkok és a keresések alapján 2019 TOP 100 párosából pontosan 73 volt azonos nemű pár, vagy karaktere az LMBTQ közösségbe volt sorolható.

Jelenleg a legnépszerűbb páros a Good Omens (Elveszett próféciák) című sorozat két főszereplője, Aziraphale (Michael Sheen) és Crowley (David Tennant). Bár az imádnivaló angyal és démon páros nem meleg párként van jelen a műsorban, a rajongók mégis rábukkantak néhány aprócska információ morzsára, amelyből következtethettek a szereplők szexuális irányultságára. Ennek köszönhetően pedig megannyi fanfiction, meme, cosplay és fanart (rajongók által készített rajzok) készültek.

 

 

A második legnépszerűbb Keith és Lance a Dreamworks Voltron: Legendary Defender című websorozatából. A karakterek itt sem voltak a képernyőn az LMBTQ közösség tagjai, de ez egy pillanatra sem állította meg a rajongókat, hogy a köztük lévő kémia alapján szárnyra keljen a fantáziájuk.

A TOP 100-as listán ezek alapján nem csoda, hogy több mint 70 százalékban queer párokat találunk, hiszen ha az emberek nem látják magukat reprezentálva a képernyőkön – amit Flourish Klink, a rajongói közösségek szakértője is megerősített – vagy esetleg nem érzik a kémiát a hivatalos heteroszexuális párok között, akkor a saját kezükbe veszik az irányítást.

A listán azonban nem csak kitalált karakterek, hanem valódi emberek is szerepeltek, leginkább népszerű együttesek és zenekarok tagjai.

További kedvencek a listán Draco Malfoy és Harry Potter, akikről szintén fanfictionok és fanartok tömkelege készült a Remus Lupin és Sirius Black párossal karöltve. A Marvel moziverzumból is akadnak bőven sokak által kedvelt párok, mint például Thor és Loki, Tony Stark és Steven Strange, Venom és Eddie Brock, Steve Rogers és Bucky Barnes, valamint Pókember és Deadpool.

 

“Drarry” – Készítette: Upthehillart

 

Az utóbbi időben a Marvelt többször is támadás érte, amiért nincsen filmjeiben LMBTQ reprezentáció. Egy 2017-es filmben a biszexuális színésznő, Tessa Thompson által alakított karakterrel leforgatták a jelenetet, amelyből fény derült volna arra, hogy ő egy biszexuális hős, ám ez végül nem élte túl a vágási folyamatot.

A Marvel igazgatója, Kevin Feige márciusban még azt mondta, hogy a jövőben több LMBTQ karaktert szeretnének vászonra vinni, ám a GLAAD egyik felmérése szerint a Marvel csupán egy kis része a problémának. 2019-ben ugyanis csupán a televíziós műsorokban lévő rendszeres karakterek 10 százaléka volt az LMBTQ közösség tagja.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb