Hírek

Tapssal fogadta a Szegedi LMBT Közösségért Csoport a város új esélyegyenlőségi programját

November 10-én Szeged város közgyűlése felülvizsgálta a helyi esélyegyenlőségi programot: az előterjesztés szerint a jövő évi új esélyegyenlőségi program elkészítése során már szem előtt tartják az LMBTQ-közösség igényeit is. A közösség tagjai tapssal fogadták az elő-
terjesztést.

Helyi esélyegyenlőségi programmal minden európai uniós forrásra pályázó településnek rendelkeznie kell, és a törvényi előírás szerint öt évente kell új esélyegyenlőségi programot elfogadni, amelyet kétévente szükséges felülvizsgálni. Szeged jelenlegi esélyegyenlőségi programját 2013-ban fogadta el a közgyűlés, és a mostani közgyűlésen vizsgálta felül a város másodszor. Habár a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó embereket az élet minden területén éri hátrányos megkülönböztetés, Magyarország esélyegyenlőségi programjaiba – egy
kivétellel – ezidáig nem kerültek bele.

hirdetés

Szeged, belváros

Az LMBTQ-emberek láthatósága és társadalmi elfogadása jelentős földrajzi különbségeket mutat: a fővárosban az LMBTQ-emberek egyre nagyobb arányban vállalják fel magukat szűkebb környezetük, családjuk, munkatársaik, szomszédaik előtt; itt a társadalmi elfogadás szintje is jelentősen magasabb. Az MTA és a Háttér Társaság 2010-es kutatás szerint a hazai LMBTQ-emberek 76,5%-a egyetértett azzal az állítással,  hogy lakóhelye (település) megválasztása során fontos szempont számára, hogy mennyire szabadon élheti meg szexuális irányultságát vagy nemi identitását.

Egy friss kutatás (MTA, 2016) szerint az LMBTQ-emberek elvándorlása a vidéki városokból igen jelentős mértékű. E társadalmi folyamatok csökkentik a helyi közösségek sokszínűségét, ezáltal e városok munkaerő-, beruházás- és turizmusvonzó képességét.

Az LMBTQ-emberek – 2016 óta – egyedül Budapest esélyegyenlőségi programjában szerepelnek, habár igény lenne rá máshol is. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport megkereste ezügyben az illetékeseket: a Polgármesteri Hivatalt, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság tagjait, valamint az önkormányzati képviselőket, akiktől aláírásokat gyűjtöttünk, hogy támogassák a szexuális és nemi kisebbségek felvételét az esélyegyenlőségi programba. A kezdeményezéshez kapcsolódó posztert – több szegedi önkormányzati képviselő mellett – például Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, és számos civil szervezet is aláírta.

Previous post

Budapesten ad koncertet Lara Fabian, az angyalhangú kozmopolita

Next post

Fotósorozat - Háborús veteránok a kamerák előtt