KultúraSziget2017

TáncSzínház a Szigeten

Az idei Színház- és Táncsátor igazi csemegéket tartogat a Sziget Fesztivál közönségének: 3D-s illúziókkal teli térben játszódó kortárstánc és technika ötvözete, tizenegy meztelen férfi táncos az egységről, a csoportdinamikáról és annak harmóniájáról, a Hattyúk tava kortárs feldolgozása, hatalmas fémszerekezetre koreografált hip-hop előadás és interaktív előadás a kortárstánc sajátosságairól. Csak győzz választani!

 

 

Dada Masilo
– Swan Lake
“A Hattyúk tava volt az első balett, amit 12 évesen láttam, amikor elkezdtem táncolni. Szerelmes lettem, leginkább a tüllszoknyákba. Megesküdtem, hogy egy nap megrendezem a Hattyúk tavát. Ugorjunk előre 2009-be. Pjotr Csajkovszkij zenéje szinte beszélt hozzám, én pedig elkezdtem játszani a mozgás-szókincsemmel. Nem is tudom, mikor döntöttem el, hogy a klasszikus balettet keverem az afrikai táncokkal, de biztosan éreztem, hogy jó lesz” – mondta Dada Masilo arról, hogy miért és hogyan állította színpadra a Hattyúk tavát. Az biztos, hogy nem egy klasszikus balettelőadásra számíthatsz: itt lesz éneklés, beszéd, kiabálás, még sikítás is. Érdemes megnézni, milyen a “hangos” Hattyúk tava.

Duda Éva Társulat
– breathe!
Személyes vallomások, útvesztők és a küzdelem maga párosul a szabadság fogalmával és érzetével. A szereplők improvizációira építve, az előadás végleges formájában is egyetlen „free flow”, egy áramlás, egyetlen kitörő lélegzetvétel. A Duda Éva Társulat 2009-ben alakult, azóta közel 20 egész estés előadást hozott. Változatos repertoár jellemzi, melyben a kortárstánc-előadások mellett a fizikai színház és az összművészeti produkciók is helyet kapnak. Számos képzési projektet, nemzetközi workshopokat és beavató színházi programokat is szerveznek. Lélegezz velük!

Közép-Európa Táncszínház – Ki vagy te, Kortárstánc?
Gondolkodj közösen a táncról, a művészetről és a kortársról a Közép-Európa Táncszínház tagjaival! Újfajta felfedezésre hívnak téged is, ahol a történelem, az esztétika és a kortárstánc is górcső alá kerül. Az előadás a csapat emblematikus előadásaiból villant fel részleteket, és ezek segítségével a tánc eredetének és gyökereinek nyomába erednek. Kölcsönös párbeszédre hívnak, ahol a mozdulatok nyelve és a beszélt nyelv is fontos szerepet kap: fedezd fel a saját tested ritmusát!

 

 

Rövid ajánlók
Nemek közti különbségek: a spanyol Animal Religion előadásának középpontjában a férfi és a női szerepek állnak. Igazi egzotikus csemegét tartogat a kortárstánc iránt érdeklődők számára a szenegáli Cie Diagn’Art társulata, ahol a táncosok egy változó társadalom mindennapjain keresztül mutatják be a kétségbeesést, az örömöt és az ünneplést. A Norvégiában élő izraeli művész, Yaniv Cohen koreográfiáját a kézi kamerával felvett interjúk teszik teljessé, hiszen az előadás során a táncosok állandó interakcióban állnak a kivetítővel, ahol Yaniv beszélgetőpartnerei arról mesélnek, mit jelent számukra Jeruzsálem.
A francia Compaigne Käfig társulat Pixel című előadása egy elképesztő, 3D-s illúziókkal teli térben játszódik, a technika és a kortárstánc ötvözésének egy igazán egyedi kombinációjával napjaink egyik legkísérletezőbb és leglátványosabb produkciója. A svájci Compaigne 7273 hullámzó és kecses koreográfiája a zene és a mozgás tökéletes harmóniáját mutatja meg.
A sátor magyar fellépőkben sem szűkölködik: többek között látható lesz Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza az idei év során a Trafóban minden alkalommal teltház előtt játszott Tabu Kollekciója, mely egy őrült divatbemutató és kórusmű keveréke, ami a kényes témákat állítja középpontba. A Timothy and the Things társulat Schrödingerre várva című darabjukban a várakozás és a késleltetés, illetve az általában ezeket kísérő intenzív érzelmi állapotokat mutatják be. Kálmán Eszter darabja egészen különleges, hiszen egy bábművész és egy táncos közreműködésével dolgozta fel A hattyúk tava történetét, melyben az élő és élettelen közti határok szinte teljesen elmosódnak.

 

Augusztus 10. és 15. között

14.00–17.00 Sleeping Beauty Project: Dream Experiment (H)
15.00–17.00 Liesel Zink: The Stance (AUS)
17.00–19.00 Márkus Sándor:
Whale Me! – Coming in, coming out interaktív installáció (H)

Augusztus 10.
Szabadtéri színpad
10.00–11.30 Nagy Csilla: Full Dance – Tetőtől-talpig (H)
16.00 HumanHood: Nomadis (UK)
19.00 Collective Dope: DOPE ‚I just wish to help you’ (FIN-H)
22.45 Solstix (D)
Sátor
17.00 Compagnie Käfig: Pixel (F)
23.00 Animal Religion: Indomador (E)

Augusztus 11.
Szabadtéri színpad
10.00–11.30 Nagy Csilla: Full Dance – Tetőtől-talpig (H)
16.00 Compagnie Dyptik: D-Construction (F)
19.00 Compagnie Dyptik: D-Construction (F)
22.45 Tűzmadarak: Swing Over (H)
Sátor
17.00 Compagnie 7273: Tarab (CH)
23.00 Y to C: How Hard Can it Be? (N-ISR)

Augusztus 12.
Szabadtéri színpad
10.00–11.30 Nagy Csilla: Full Dance – Tetőtől-talpig (H)
16.00 MAZE: KUMZITS (H-ISR)
19.00 Sharon Fridman: ¿Hasta dónde…? (E)
22.45 Timothy and the Things: Scrödingerre várva (H)
Sátor
17.00 Compagnie Thor: Anima Ardens (B)
23.00 Tűzmadarak: 2 for 1 (H)

Augusztus 13.
Szabadtéri színpad
10.00–11.30 Nagy Csilla: Full Dance – Tetőtől-talpig (H)
16.00 Joli Vyann: Lance moi en L’air (UK)
19.00 Mumusic Circus: Amigoo (E)
22.45 Flame Flowers: Lángok keringője (H)
Sátor
17.00 Halas Dóra – Nagy Fruzsina
SOHARÓZA: Tabu kollekció (H)
23.00 Kálmán Eszter: A tó (H)

Augusztus 14.
Szabadtéri színpad
10.00–11.30 Nagy Csilla: Full Dance – Tetőtől-talpig (H)
16.00 Compagnie La Migration: LANDSCAPE(s)#1 (F)
19.00 HURyCAN: Je te Haime (E)
22.45 Tűzmadarak: Fireflow (H)
sátor
17.00 Dada Masilo: Swan Lake (ZA)
23.00 Compagnie Diagn’Art: Banlieue (SEN)

Augusztus 15.
Szabadtéri színpad
10.00–11.30 Nagy Csilla: Full Dance – Tetőtől-talpig (H)
16.00 Közép-Európa Táncszínház: Ki vagy Te, Kortárs Tánc? (H)
19.00 Nelson Reguera Dance: Con Jamón (CUB)
22.45 Kócos Cirkusz: Kócológia (H)
Sátor
17.00 Duda Éva Társulat: Breathe! (H)
23.00 tanzmainz presents: Molnár Csaba
Bewitched Love (H) / Lander Patrick: OHM (P)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb